Nida Dergisi "Tevhidsiz adalet" arayışlarına değindi

Nida bu sayısında, adalet-iman-ahlak-sorumluluk bilinci arasındaki ilişki nedir? İnsanı bu erdemden yoksun kılan saikler nelerdir? Adalet, evrensel, herkesin üzerinde fikir birliğine vardığı bir tanıma sahip midir? Tevhidsiz Adalet mümkün müdür?” gibi sorularla adalet ve tevhid ekseninde bir sorgulama yapmış.

13-09-2012


Nida bu sayısında: “ İnsanoğlunun en yüce erdemlerinden biridir adalet. O halde nedir adalet? Adaletin İdeolojisi olur mu? İnsanlığın bu müşterek duygu ve beklentisi için ‘evrensel, değişmez’ adalet ilkelerinden bahsedilebilir mi? Adalet-iman-ahlak-sorumluluk bilinci arasındaki ilişki nedir? İnsanı bu erdemden yoksun kılan saikler nelerdir? Adalet, evrensel, herkesin üzerinde fikir birliğine vardığı bir tanıma sahip midir? Tevhidsiz Adalet mümkün müdür?” gibi sorularla adalet ve tevhid ekseninde bir sorgulama yapmış.

Tevhid temelli kurulan adalet, ıslah edici bir normlar bütünü olacakken; sadece ukubat esas alınarak tesis edilmeye çalışılan adalet ‘cezalardan korkan’ bir toplum inşa edecektir. Bu açıdan adalet, kimde olursa, kimden gelirse gelsin güzelken; Tevhidin temin edeceği adalet ise hesap, mizan merkezlidir.

Adaleti sağlama iddiasında olan her siyasi, sosyal görüş aynı zamanda insan, dünya ve eşyanın değerini de tanımlama iddiasındadır. Tanımlamaktadır da... Mü’min için imtihan sathı olarak tanımlanan dünya, hazcı dünya görüşünde ‘zevk ve eğlence’ mekânıdır. Birinde şükrederek, Allah’a huşu ile secde edip Allah’ı bir kılarak değer bulurken; diğerinde ‘yaşamayı bildikçe(!)’, ‘menfaat celbettikçe’ değer bulmaktadır.

Kaldı ki adaleti (sosyal adaleti) temin edecek olan norm, kanun ve hukuk’tur. Hakları tanımayan, bilmeyen ve takdir yetkisi olmayan bir anlayışın, kurumun, insanın, adaleti tespiti imkânsızdır. Hakların bilinmediği bir yerdeyse ceza da, hukuk da, norm da şaşar ve diller adalet söylerken; eller, adaletsizliğin adını adalet koyarak haksızlık üretir hale gelir. 

Nida Dergisi’nin sayfaları arasındaki yazılar ve yazarlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Evrensel Adalet ya da Aldatan Rüya

NURETTİN ÖZCAN

Çağımızın Fitnesi ya da Siyasaldan Soyutlanmış Din Anlayışı

RAMAZAN YAZÇİÇEK

Adalet İslamdır

KÜRŞAD ATALAR

Mülkün Temeli Adalettir

İBRAHİM SARMIŞ

Tevhidsiz Adalet Arayışının İmkanı; Kulluk Bilincinin Yitimi

ARİF ARCAN

Kim İçin Neye Göre Adalet

ALTAN MURAT ÜNAL

HAYRİ KIRBAŞOĞLU ile

Röportaj: NİDA                                                                                             

Dört Halifeyi Farklı Okumak mı İtibarsızlaştırmak mı

HİKMET ZEYVELİ

Kelami Tefsirin Kuranı ve Meşiet içerikli Ayetleri Anlamaya Etkisi

ORHAN GÜVEL

Hani Nerede Hakkı ve Sabrı Tavsiye Edenler

SELMA ELMAS

Bir Ahlak Konusu Olarak Vicdan

BÜNYAMİN SAĞMAN

Kent, İnsan ve Kelimeler

MUHAMMED TURAN

İrtibat İçin:

Tel. : 0 422 321 21 87

Web: nidadergisi.com

e-Mail: [email protected]

Etiketler : #Nida   #Dergisi   #Tevhidsiz   #adalet   #arayışlarına   #değindi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN