

KÜLTÜR SANAT

Sitemiz editörü Şükrü Hüseyinoğlu'nun "Kavramlar Kalelerimizdir" kitabı okuyucuyla buluştu.

İktibas Dergisi standı yoğun ziyaret ve etkileşime tanık olan standlardandı. Özellikle Ercümend Özkan ismine olan ilgi, İktibas standındaki ziyaret ve sohbetlerin ana konusuydu. Özellikle de gençlerin Özkan’la ilgili merakları ve onun hayatı ve düşünceleri ile ilgili bilgi sahibi olma iştiyakları görülmeye değerdi.

İktibas’ın 526. sayısı “İran Yolun Neresinde?” manşetini taşıyan bir kapak resmi ile çıktı. Mahsa Amini’nin ölümü ile başlayan ve başörtüsüne tepki olarak yayılan olaylar sistemsel bütünlük içinde derginin yorum sayfalarında değerlendiriliyor.

“Bağımlı Yapılar” manşeti ile çıkan yeni sayının yorumunda, bu söylemin ‘cazibesi ve perdeledikleri gerçekler’ üzerinde duruldu.

İktibas’ın yeni sayısının kapağında NATO’nun Avrupa’daki genişlemesi ile birlikte Rusya’nın bulunduğu bir harita sunulurken, NATO’nun son zirvesindeki gelişmelere atfen “Türkiye gerçekten kazandı mı?” sorusu yöneltildi.

28 Şubat döneminin ardından gelen Ak Parti dönemiyle birlikte öne çıkan “maslahat”, “merhale fıkhı” gibi söylemlerin bugün gelinen nokta itibariyle ne kadar etkili olduğu konusu, derginin bu ay ana konusunu oluşturdu.

Əmisi ailə məzarlığında dəfn edilmişdi. Odur ki, İsmayıl daha əvvəllər dəfələrlə gəldiyi, hal-hazırda da əmisinin dəfn edildiyi bu yeri yaxşı tanıyırdı. Maşından düşdü və ailə məzarlığına daxil oldu...Asta-asta addımlarla getdi və əmisinin qəbrinin qarşısında dayandı. Qəbrin üstünə əmisinin şəkli vurulmuşdu, ilk baxışdan yenə qəribə hislər bürüdü içini...

İktibas Dergisi 521. sayısı ile yeniden okurlarına ulaşırken, yeni sayının yorum konusunu Rusya’nın Ukrayna’ya devam etmekte olan saldırısı ile seçim sürecindeki partiler ve ittifaklar oluşturdu.

“Türkiye’de Sinema Sansürünün Tarihi” ismiyle yayınlanan kitap, 1932 ile 1988 yılları arasındaki Film Denetleme Kurullarının aldığı sansür kararlarını içeriyor. Kitaptaki bilgiler, İslam'a karşı düşmanca tavrın sadece senarist ve yönetmenlerden kaynaklanmadığı, devletin dine dair tüm sahneleri bir bir sansürlediği ve yapımcıları uyardığı ortaya çıktı.

1981’den bu yana 42 yıldır yayınını sürdüren İktibas Dergisinin 520. sayısı çıktı. “İsrail-Türkiye İlişkileri Fabrika Ayarlarında” manşeti ile çıkan derginin yeni sayısı siyonist işgal rejimiyle ‘normalleşme’ arayışını konu alıyor.
Makaleler
Hava Durumu