Haksöz, "Vicdanı Ret" dosyasıyla çıktı

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayını sürdüren Haksöz dergisi, “Militarizmin Balyozu Halkın Tepesinde!” manşetiyle çıktı. Dergi bu sayıda “Zorunlu Askerlik ve Vicdani Ret” konulu yeni bir soruşturmayı okuyucularının ilgisine sunuyor.

01-02-2010


Şubat sayısında Balyoz Darbe Planı'nı kapağa taşıyan Haksöz, "Darbecilik yozlaştırır, çürütür" diyerek cuntanın balyozunu kırmaya ve Genelkurmay'dan hesap sormaya çağırıyor. Gündem yazısında bu ülkenin tarihinin Balyoz operasyonlarıyla dolu olduğuna dikkat çeken Haksöz, Başbuğ'un söylediğinin aksine darbecilerin nasıl akıl ve vicdan yoksunu olduklarını gözler önüne seriyor. Darbelerin dayanağı TSK İç Hizmet Kanunu 35. Madde ve EMASYA Protokolü'nün kaldırılmasını ve darbe anayasasının bir an önce tasfiye edilmesini talep eden Haksöz, militarizm zihniyeti ile hesaplaşmadan darbeciliğin son bulmayacağını vurguluyor.

"Filistin Aynasında Tutarlılık Sorunumuz" başlıklı yazısında Rıdvan Kaya, Türkiyeli Müslümanların Gazze özelinde ortaya koydukları etkinlik ve eylemlilikleri neden ülkenin yakıcı sorunları karşısında sergile(ye)mediklerini tartışıyor. Filistin'e yönelik haklı duyarlılığın diğer sorumluluk alanlarına yansımamasını mücadele perspektifinin sığlığına bağlayan Kaya, tutarlı davranışın bütüncül bir kavrayışı zorunlu kıldığına dikkat çekiyor.

Bu paralelde Ahmet Örs, kaleme aldığı yazısında TEKEL işçilerinin direnişini ve hükümetin tutumunu değerlendirirken Müslümanların neden sosyal-ekonomik sorunlara duyarsız kaldığını sorguluyor.

Türkiye'deki yargı hukuksuzluğundan sadır olan görüntülerin "Memleketten Hukuk Manzaraları" üst başlığıyla yer aldığı dergide Kürt açılımı ile ilgili değerlendirmeler de dikkat çekiyor. Bahadır Kurbanoğlu, açılımın önündeki en temel iki engelin Türk ve Kürt vesayet mantığı olduğu gerçeğini ortaya koyarken DTP'nin ve AK Parti'nin yaklaşımlarını yorumluyor. Hamza Türkmen ise Haksöz'ün bir önceki sayısında yapılan "Kürt Açılımına Müslümanlar Nasıl Yaklaşıyor?" başlıklı soruşturmada Türkiye Kürdistanında yaşayan Müslümanların verdiği cevapları değerlendiriyor.

Bu sayıda yapılan "Zorunlu Askerlik ve Vicdani Ret" soruşturmasına katılan Ahmed Kalkan, Ahmet Faruk Ünsal, Cüneyt Toraman, Gülden Sönmez, Hamza Türkmen, Kul Sadi Yüksel, Mehmet Pamak, Rıdvan Kaya ve Serdar Bülent Yılmaz Türkiye'deki zorunlu askerlik uygulamasını ve vicdani ret hakkını tartışıyorlar. İslami kimliğinden ötürü askerlik yapmama eylemini sürdüren Enver Aydemir'in tavrı ve bu tavra nasıl yaklaşılması gerektiği de soruşturmada tartışılıyor.

Dergide geçtiğimiz ay bir Çeçen ailenin mağduriyeti ile ilgilenmek üzere gittiği Kumkapı'daki Yabancılar Şubesi'nde eşi ile birlikte kolluk kuvvetleri tarafından şiddete maruz kalan İmkan-Der Başkanı Nuray Canan Bezirgan ile yapılan bir röportaja yer veriliyor.

"Kur'an'ı Anlama Üzerine Değiniler" başlıklı yazısında Murat Kayacan, Kur'an'ın nasıl bir üslup kullandığı, nüzul sebebinin rolü, Rasulullah'ın konumu, Kur'an'ın ele aldığı konuların ve hedefinin bilinmesi hususlarını işlerken Asım Öz, bu ayki yazısında "Sezai Karakoç düşüncesinde M. Said Çekmegil'in etkisinden söz edilebilir mi?" sorusuna yanıt arayarak iki isim arasındaki etkileşimi ele alıyor.

İrtibat: 0212 524 10 28
[email protected]

Etiketler : #Haksöz   #   #Vicdanı   #Ret   #dosyasıyla   #çıktı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN