Bakir İzzetbegoviç: Babam bir İslam savaşçısıydı

Aliya İzzetbegoviç Sempozyumu'nda konuşan Bakir İzzetbegoviç, babasının, Bosna Hersek'te İslam'ın ayakta kalması için tek partili sisteme karşı mücadele eden bir savaşçı olduğunu kaydetti.

12-10-2008


Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Aliya İzzetbegoviç Sempozyumu büyük bir katılımla başladı. Sempozyuma birçok ülkeden siyasetçi, akademisyen, sanatçı ve işadamı katılırken, en büyük ilgiyi Aliya’nın oğlu Bakır İzzetbegoviç gördü. Bakır İzzetbegoviç, Aliya’nın daha önce hiç yayınlanmamış fotoğraflarından oluşan sergiyi katılımcılara anlatırken duygulu anlar yaşandı.

Bağcılar’daki Holiday İnn İstanbul Airbort Nort Otel'de düzenlenen, Bağcılar Belediyesi'nin ev sahipliğini yaptığı sempozyumun açılışına, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Edibe Sözen, Türkiye-Bosna Hersek Parlementolararası Dostluk ve Dayanışma Grubu Başkanı İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Cumhurbakanı Abdullah Gül’ün Başdanışmanı Bahaettin Cebeci, Aliya’nın Oğlu Bakır İzzetbegoviç, Bosna Anayasa Mahkemesi Başkanı Kasım Trnka, Bosna Milli Şairi Cemalettin Ladiç’in de aralarında bulunduğu Aliya’ın yakınları ile hayranı yüzlerce kişilik seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

ÇAĞRICI: ÖNDER KİŞİLİKLERE ÇOK MUHTACIZ

Toplantının açılış konuşmasını sempozyumun ev sahipliğini yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı yaptı. Aliya İzzetbegoviç’in beş yıl önce bize büyük idealler için yol gösterici fikirler bırakarak aramızdan ayrıldığını belirten Lokman Çağırıcı, Aliya’nın fikirlerini tartışmak ve gelecek nesillere onu tanıtmak için sempozyumu tertip ettiklerini anlattı. Çağırıcı şöyle devam etti, “bugün burada 20. yüzyılın sonunda çetin şartlar altında insanlık mücadelesini cesur bir şekilde yürütmüş bir liderin görüşlerini müzakere etmek için buradayız. Dünyamız ve özellikle de coğrafyamız zor bir zamadan geçmektedir. Bu zor zamanda değerlerinden taviz vermeksizin çağın gereklerine uygun düşünceleri ortaya koyacak, hayata geçirecek önder ve önce kişiliklere çokça muhtaç durumdayız. Aliya İzzetbegoviç önce ve örnek kişili ile hayal ettiğimiz bu önder şahsiyetlerden biridir. Sempozyumumuz için Türkiye’nin dört bir yanından ve Türkiye dışından gelen herkese teşekkür ederim”

OĞUL İZZETBEGOVİÇ'İN GÖZÜYLE ALİYA

İzzetbegoviç'in oğlu Bakir İzzetbegoviç de Türkiye halkının Bosna halkına verdiği destek ve katkı için teşekkür etti.

Babasının bir İslam mücadelecisi, devlet adamı ve özel bir insan olduğunu belirten İzzetbegoviç, ''Ben oğlu olarak onunla farklı tecrübeler yaşadım. Sakin bir insandı. Sakin ama, çok ateşli bir mücadelenin içinde bulunmuştur. Bosna halkı yol arayışındayken o bize rehber oldu. Gerçek Müslüman olmamızda bize rehberlik etti'' diye konuştu.

Babasının, Bosna Hersek'te İslam'ın ayakta kalması için tek partili sisteme karşı mücadele eden bir savaşçı olduğunu kaydeden İzzetbegoviç, kendisinin de O'nun yolundan devam ettiğini söyledi.

"MACHİAVELLİ'YE KARŞI ALİYA"

Prof. Dr. Yasin Aktay’ın başkanlığını yaptığı birinci oturumda, Bosna’dan gelen tebliğciler konuştu. Bosna Hersek Devlet Arşivleri Müdürü Adamir Jarkoviç “Machiavelli’ye karşı Aliya” başlıklı bir tebliğ sunarken, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Kasım Trnka Aliya İzzetbegoviç: Bosna Hersek’in Devlet Olma Mücadelesi’in Paradigması” konusunda detaylı bir sunum yaptı. Saraybosna Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Senadin Laiç “Bir Devlet Adamı Olarak Aliye” başlıklı bir sunum yaptı.

(Timeturk)

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN