TARİHSEL PERSPEKTİFTEN BİR GÜNCEL OKUMA

İranlılar her ne kadar inanç planında Ali (r.a.) sonrası imamlar arasında tercih yapmasalar da, son süreç de gösterdi ki pratikte Hasan (r.a.) çizgisini değil Hüseyin (r.a.) çizgisini tercih ediyorlar. Bu yönüyle doğru mu yapıyorlar peki?

03-03-2026


İran, İsna Aşeriyye yani "12 İmam" öğretisi temelinde bir İslam yorumuna dayalı bir toplum ve devlet.
 
Birinci imam Ali (r.a.), ikincisi Hasan (r.a.), üçüncüsü Hüseyin (r.a.)...
 
İranlılar her ne kadar inanç planında Ali (r.a.) sonrası imamlar arasında tercih yapmasalar da, son süreç de gösterdi ki pratikte Hasan (r.a.) çizgisini değil Hüseyin (r.a.) çizgisini tercih ediyorlar.
 
Bu yönüyle doğru mu yapıyorlar? 
 
Kesinlikle evet.
 
Zira Hasan uzlaşmayı, Hüseyin direnişi temsil eder.
 
Hasan, savaş olmasın diye baği Muaviye ile uzlaşmıştır ve fakat bu uzlaşmanın neticesi ümmet için de kendileri için de felaket olmuştur.
 
Zira baği bağiliğinden, fısk-fücurundan vazgeçmemiş, sözlerini tutmamış, neticede de imameti/hilafeti saltanata dönüştürmüştür.
 
Oysa Hüseyin (r.a.) uzlaşma ve teslimiyet yerine direnişi tercih etmiş ve izzetli bir şekilde şehadetle dünya imtihanını taçlandırmıştır.
 
Bu tercihi, sönmeyen bir meşale olmuş ve asırlar boyunca direniş yolunu diri tutmuş ve bugün de bizlere örneklik teşkil etmektedir.
 
İran da, çağın Firavunu alçak ABD ve siyonazi çetesiyle uzlaşıp teslim olmak yerine direnişi seçerek, Hüseyin (r.a.)'ın yolunu sürdürme tercihinde bulunmuştur.
 
(Şükrü Hüseyinoğlu / İslam ve Hayat)

Etiketler : #TARİHSEL   #PERSPEKTİFTEN   #BİR   #GÜNCEL   #OKUMA   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN