Afrikalılar üzerinde zehirli su testleri

Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent'in projesi olarak bilinen "Zehirli suyu arıtma cihazı"nın testleri Amerika ve Avrupa'da değil, fakir Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde yapılıyor

01-09-2012


Türkiye'de son iki gündür medyada Coca-Cola ve onun Türk CEO'su Muhtar Kent'in projeleri konuşuluyor.

Övgülerle haberlere yansıtılan projeyle, kirli sunun içilebilmesi sağlanması hedefleniyor. Herkes projenin ne kadar büyük olduğundan söz ediyor ancak kimse proje için kobay olarak kimlerin kullanıldığından söz etmiyor. Cihazın işe yarayıp yaramadığını test eden şirket bunun için Amerika ya da Avrupa'yı değil, Afrika ve Güney Amerika'yı seçti.

Coca-Cola Company Başkan ve CEO'su Muhtar Kent'in üzerinde çalıştığı ve kirli suyu temiz hale getiren cihazın ayrıntıları netleşiyor.

Muhtar Kent'in mesajından hareketle Coca-Cola Company'nin Seagway'in mucidi Dean Kamen'in geliştirdiği su arıtma cihazı Slingshot'un testleri Güney Amerika ve bazı Afrika ülkelerinde 40 dolayında pilot bölede yapılıyor.

Zehirli suyu bile içilebilir hale getiren cihazla ilgili bazı ayrıntılar şöyle: Su filtresi, dışarıdan büyük bir kutuya benziyor. İçinde suyu süzen bir filtre sistemi var. İlaç şirketleri aynı yöntemi kullanarak suyu temizleyip ilaç yapımında kullanıyor. Amerikan Deniz Kuvvetleri de içme suyu için denizde aynı yöntemi kullanıyor. Ancak, ilaç şirketlerinin kullandığı sistemle, Amerikan Deniz Kuvvetleri'nin uyguladığı yöntem gelişmekte olan ülkeler için pek uygun görünmüyor. Çünkü, onların kullandığı mekanizma taşımak için uygun değil. Ayrıca çalıştırmak için de başında sürekli bir teknik elemanın bulunması gerekiyor. Okyanus suyu, arsenik, ağır metaller, virüs ve bakteri, kimyasal atıkla kirlenmiş suları temizleyebiliyor. Slingshot, bir kahve makinesinin kullandığı düzeyde elektrikle çalışıyor. Kirli suyu içine çekip, kaynatıyor, ardından arıtma işlemini gerçekleştiriyor."

Bu özellikleri taşıyan bir cihazın sağlıklı çalışıp çalışmadığını test etmek için Afrikalı ve Güney Amerikalı insanların kobay olarak kullanılması düşündürücü olarak bulundu.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #   #Afrikalılar   #üzerinde   #zehirli   #su   #testleri   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN