WhatsApp nedir? Facebook ile verilerin paylaşılması ne anlama geliyor?

WhatsApp, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır.

10-01-2021


Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama; Kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar.
 
Whatsapp'ı "Messenger" gibi programlardan ayıran özelliği, verdiği servislerdeki arkadaş listenizi değil, telefon rehberinizi kullanıyor olması. Whatsapp'ın önemli özelliklerinden biri de servisin bilgisayarlarımızda kullandığımız anlık sohbet servislerinden farkı, sürekli açık olması.Uygulama kapalı dahi olsa mesajlar sunucuda depolanıyor. Anlık bildirim özelliği açıksa anında karşı tarafa iletiliyor.
 
Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur. Dünyada kayıtlı kullanıcı sayısı en yüksek olan uygulamalar arasındadır.
 
19 Şubat 2014 yılında Facebook, Inc. Tarafından 4 milyar dolar nakit para, 12 milyar dolar hisse senedi ve 3 milyar dolar sınırlandırılmış hisse senedi olmak üzere toplamda 19 milyar dolar karşılığında satın alınmıştır. Bu satın alma işleminin bazı kişisel hakları ve bilgi mahremiyetini savunan gruplar tarafından durdurulması istenmiştir. 
 
WhatsApp uygulaması nasıl kullanılır?
 
Telefonunuza yüklediğiniz uygulamayı açtığınız zaman size cep telefonu numaranızı soracak ve doğrulayacaktır.
 
Ardından rehberinizde bulunan kişileri kontrol eden uygulama, WhatsApp’ı kullanan arkadaşlarınızı listeleyerek karşınıza sunuyor. Bu adımdan sonra, bu arkadaşlarınızla anlık olarak sohbet edebilirsiniz. Birden çok arkadaşınızla birlikte grup sohbeti yapabilir ya da fotoğraf, video, müzik vb. gönderebilirsiniz.
 
Tarihçesi
 
24 Ocak 2009 yılında Jan Koum, Kaliforniya'da WhatsApp'ı kurdu ve adını WhatsApp olarak seçti. Çünkü kulağa "naber" (what's up) gibi geldi. Ağustos'ta ise WhatsApp 2.0, iPhone için App Store'da yayınlandı.
 
Ekim'de diğer kurucu Brian Acton beş eski Yahoo! arkadaşlarını 250 bin dolar yatırması ve kurucu ortak statüsü kazanması için ikna etti. Aralık ayında ilk foto ve video dosyaları gönderme özelliği eklendi. 2010 yılında ilk grup özellikleri eklendi. 
 
2012 Ağustos ayında WhatsApp destek personeli, mesajların iOS ve Android için WhatsApp yazılımının en son sürümünde şifrelendiğini duyurdu. 2013 Ağustos ayında WhatsApp sesli mesajlaşmayı tanıttı.
 
Kasım 2014 yılında WhatsApp, mesajları alıcılar tarafından okunduğunda gönderenleri uyaran "Okundu" adlı bir 2 mavi tik özelliğini sundu. Bir hafta içinde WhatsApp, kullanıcıların bu özelliği devre dışı bırakmasına olanak tanıyan bir güncelleme sundu.
 
Mart 2015 yılında iki hesap arasında sesli aramalar eklendi. Ocak 2016 yılında Jan Koum, WhatsApp'ın kullanıcılarından yıllık 1 dolarlık abonelik ücreti talep etmeyeceğini duyurdu. Mart ayında WhatsApp, başlangıçta kullanıcıların PDF dosyalarını kişileriyle paylaşmasına izin veren belge paylaşım özelliğini sundu.
 
10 Mayısda WhatsApp, hem Windows hem de Mac işletim sistemleri için tanıtıldı. Kasım 2016 yılında iki hesap arasında video görüşmeleri, Temmuz 2018 yılında 4 adede kadar hesaplar için grup sesli ve görüntülü görüşmeleri eklendi. 25 Ekim 2018'de WhatsApp, Çıkartmalar için destek verdiğini duyurdu.
 
24 Şubat 2017 yılında WhatsApp daha büyük yenilik yaptı. Snapchat özelliği olan "Hikayeler"in uygulanmasına başlatıldı. Kullanıcılar filtre ve eklemeler kullanarak 24 saat bir süre içinde görüntülenebilen resim, video, müzik, link ve yazı paylaşarak durumlarını güncelleyebildiler. Bu özellik ilk önce 2 Ağustos 2016 yılında Instagram, Mart 2017 yılında Facebook tarafından kullanılmaya başlandı. Ekim 2017 yılında konum paylaşmak özelliği eklendi.
 
WhatsApp, kullanıcılarına ücretsiz anlık mesajlaşma ve sesli ve görüntülü görüşme imkânı sunmaktadır.Telefon numarası ile kayıt olunan uygulama, son resmi duyuru ile 2 yıl ile sınırlı olan ücretsiz kullanım hakkı kuralını kaldırmış olup artık tamamen ücretsiz olarak kullanıma sunulmuştur.
 
Whatsapp Türkçe kelime anlamı
 
Whatsapp, ingilizce bir kelimedir. İki kelimenin birleşiminden oluşmaktadır: what ve app Ayrıca ilk kelimenin ortasında s takısı vardır. Tam açılımı şöyledir: What is app
 
İngilizcede sonlarına ‘s takısı alan kelimeler çoğul anlam veya geniş zaman ifadesi taşırlar.
 
WhatsApp ın iki ayrı kelimeden oluşturulduğu WhatsApp olarak yazılmasından da anlaşılabilir. Yani dikkat edilirse A harfi büyük olarak yazılmış. Yani App, ikinci bir kelimedir.
 
Türkçe karşılığı ise:
 
What = Ne
 
What’s = Neyin
 
App = Application kısaltması = Uygulama.
 
Bu kelimeleri birleştirip ing-Trk çeviriden bakarsanız anlamını bulamazsınız. Çünkü çevirdiğinizde, What’s application = Uygulama nedir. Gibi bir anlam çıkar.
 
Whatsapp şu ingilizce kelimeden türemiştir:
 
What’s up
 
Bu kelimenin Türkçesi n’aber demektir.
 
Gördüğünüz gibi what’s up ile whatsapp kelimesinde büyük bir ses benzerliği vardır. Up-App kelimelerinin okunuşu neredeyse aynı.
 
O yüzden What’sApp olarak yazılıp, what’s Up olarak okunur diye yorum yapılabilir.
 
İngilizce derslerde öğretilmemesinin sebebi kelimenin kaba dil sayılmasındandır. Sonuçta Türkçe öğrenen yabancılara nörüyon (ne örüyon: ne yapıyorsun) gibi kelimeler öğretilmez.
 
Kısaca What’s up hâl hatır sormanın kaba bir çeşididir.
 
Whatsapp Türkçe'de hal hatır sormanın kaba olarak kabul edildiği şu kelimelere karşılık gelebilir:
 
Naber
 
Nörüyon
 
N’aptın
 
N’ettin
 
Ne var ne yok?
 
WhatsApp kullanıcılarını kızdıran gelişme
 
Facebook, WhatsApp kullanıcılarını kızdıracak yeni bir karara imza attı. Koşulları kabul eden kullanıcılar uygulamayı kullanmaya devam ederken, kabul etmeyenler ise WhatsApp hesaplarına erişim sağlayamayacak.
 
8 Şubat tarihinde WhatsApp'ı açan kullanıcıların karşısına çıkacak ekranda yeni koşullar kullanıcılara sunulacak ve kabul edilmesi istenecek.
 
Facebook çatısı altına girdikten sonra platformları bir araya getirmeye başlayan ve WhatsApp özelinde çalışmalarını sürdüren sosyal medya platformu Facebook, WhatsApp kullanıcılarını kızdıracak böyle bir karara imza attı.
 
Kullanım koşullarını değiştiren WhatsApp, kullanıcıların verilerinin doğrudan Facebook ile paylaşılmasını istiyor. Bu koşulları kabul eden kullanıcılar uygulamayı kullanmaya devam ederken, kabul etmeyenler ise WhatsApp hesaplarına erişim sağlayamayacak.
 
Burada tepki çeken nokta WhatsApp'ın yeni kurallarını 'koşulsuz' kabul ettirmek istemesi. Kullanıcılara bir seçenek bırakmayan WhatsApp, büyük bir tepkiye neden oldu
 

Etiketler : #WhatsApp   #nedir?   #Facebook   #ile   #verilerin   #paylaşılması   #ne   #anlama   #geliyor?   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN