Vicdani Redci Enver Aydemir tutuklandı

İslami inancı sebebiyle vicdani red kararını açıklayan Enver Aydemir, tutuklanarak Maltepe Askeri Cezaevi'ne gönderildi.

26-12-2009


İslam ve Hayat

24 Aralık günü Boğaziçi Üniversitesi' nde gerçekleştirilecek olan 'Barış İçin Vicdani Retçiler Kurultayı'na panelist olarak davet edilen vicdani redci Enver Aydemir, panele giderken saat 11.00 sıralarında Kabataş Vapur İskelesi'nde polis tarafından GBT incelemesi sonucunda gözaltına alınmış, önce Doğancılar Karakolu'na, sonra da Askeri İnzibat karakoluna götürüldü. Akşam vakti çıkarıldığı askeri mahkeme tarafından tutuklanan Enver Aydemir, sonrasında Maltepe Askeri Cezaevi'ne gönderildi. Vicdani redci İsmail Saygı'nın daha önce bu cezaevinde işkence gördüğü biliniyor. Şimdiye kadar tutuklanan tüm vicdani redciler gittikleri askeri karakol ve cezaevlerinde işkence görmüş, lince maruz kalmışlardı.

"Laiklikle yönetilen TC'de askerlik yapmam"

Vicdani redci olduğunu yazılı ve sözlü olarak beyan etmesine rağmen 24. 07. 2007 tarihinde zorla askere götürülen ve ardından askerlik yapmayı İslami inançları dolayısıyla reddettiğinden dolayı Eskişehir Askeri Cezaevine konulan Enver Aydemir, 04. 10. 2007 tarihinde yapılan son duruşmasında birliğine teslim olması istenerek tahliye edilmiş, Enver Aydemir ise vicdani reddini sürdüreceğini ilan etmişti. Enver Aydemir Türkliye'de İslami gerekçeden dolayı vicdani reddini ilan eden ilk kişi olarak biliniyor.

Aydemir daha önce kamuoyuna şu açıklamayı yapmıştı:

"Ben askerlik şubesinde dini bir takım nedenlerimden dolayı T.C. askeri olarak görev yapmak istemediğimi söylediğim halde sevk evrakı tarafıma tebliğ edildi. Ben evrakı almaktan kaçındım. Askerlik yapmayacağımı söyledim ve buna ilişkin polis karakoluna dilekçe verdim. Askere 24-07-2007 tarihinde sevk işlemim yapılarak aynı gün mevcutlu olarak birliğim olan Bilecik 2. j. Eğit. Tug. Komutanlığına iki jandarma eşliğinde teslim edildim.

Ben birliğe katıldığımda görevli personele “Ben buraya isteğim dışında getirildim. Kesinlikle laiklikle yönetilen T.C de askerlik yapmam ve askeri elbiseyi giymem” dedim. Ayrıca “Ben zorla askerlik elbisesi giydirilmiş sivil bir kişiyim, bu nedenle askeri mahkemede yargılanmam doğru değildir” dedim. Bilahare ertesi gün saat 10 sıralarında şu anda rütbesini ve kim olduğunu hatırlayamadığım bir uzman çavuş tarafından bulunduğum 11. bölük koğuşunda bana askeri üniforma ve diğer istihkak teslim edilip giymem emredildiğinde ben görevli personele ben buraya isteğim dışı getirildim. Ben laiklikle yönetilen T.C’nin askeri elbisesini giymem “ diyerek askeri üniformayı giymem hususunda verilen emri reddedip gereğini yerine getirmedim.

J.tğm.Erol Doğan bana ağza alınmayacak galiz küfürler savurdu. Ben de ona “senin haysiyetsiz küfürlerinin 10 katını yapabilirim fakat benim kişiliğim ve inancım buna müsaade etmez” dedim. Bunun üzerine j. Tğm. Erol Doğan’ın emri üzerine yaklaşık 10 asker bana zorla askeri üniformayı giydirip bana asker traşı yaptılar. Ben bunun üzerine mukavemet etmenin yararı olmayacağını anlayarak üniformayı giydirmelerine ve asker traşı yapmalarına direnmedim. Ayrıca İki kez fiziki işkenceye maruz kaldım.

Askeri cezaevine girdiğim zaman Kur’an-ı Kerim’im elimden alındı. Ben bunun üzerine cezaevinin hiçbir kuralına uymayacağımı ilan edince mecburen Kur’an'ımı verdiler ve burada cemaatle olmamak şartıyla namaz kılmama izin vereceklerini ifade ettiler. Evliyim ve iki çocuğum var ve ilk olarak dini gerekçelerle tavır koyan bir kişi olarak sonuna kadar direnmeyi seçeceğim.

 

Etiketler : #Vicdani   #Redci   #Enver   #Aydemir   #tutuklandı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN