Ve ABD Kırgızistan'dan kovuldu

Kırgısiztan parlamentosu Manas'taki ABD askeri üssünün kapatılmasını onayladı. Böylece tarihde bir ilk yaşanırken, karar ABD'ye önemli bir darbe niteliği taşıyor.

19-02-2009


Kırgızistan parlamentosu, Manas'taki Amerikan hava üssünün kapatılmasına yönelik hükümet kararını onayladı. Manas üssü, Afganistan'daki ABD ve NATO kuvvetlerine lojistik destek sağlanmasında hayati bir rol oynuyordu.

Karar 1 red oyuna karşılık 78 oyla kabul edildi. Güvenlik Konseyi Başkanı Adukhan Madumarov, ABD'nin üssü terk etmek için 180 günü bulunduğunu belirtti.

Rusya, çeşitli mali yardımlar karşılığında Amerikan üssünün kapatılması için uzun süredir Kırgızistan'a baskı yapıyordu. Moskova, 2001'de, Afganistan'a yönelik operasyonlara destek için kurulmasına onay verdiği üssün Kırgızistan'daki varlığına uzun süredir şüpheyle bakıyordu.

Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, Rusya'nın Kırgızistan'a, 2 virgül 1 milyar dolar tutarında yardım ve borç paketi açıklamasının ardından Manas'taki üssün kapatılması çağrısında bulunmuştu.

Transit noktası olarak kullanılan üssün kapatılmasının, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın Afganistan'daki birliklerin artırılması fikrine sekte vurabileceği belirtiliyor.

Karar Bakiyev tarafından imzalandığı takdirde üs 180 gün içinde kapatılacak.

Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, Moskova ziyareti sırasında, hükümetin üssü kapatmaya karar verdiğini açıklamış, daha sonra da hükümet kapatma tasarısını parlamentoya getirmişti.

Amerikan hava üssü 2001 yılında kuruldu. NATO birlikleri Bişkek'teki üssü, Afganistan operasyonlarında kullanılıyor.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #Ve   #ABD   #Kırgızistan'dan   #kovuldu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN