Şam Guta'da büyük katliam

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2 yıldır kuşatma altında olan Şam'ın Doğu Guta bölgesinde rejim güçlerinin 5 gün boyunca düzenlediği saldırılarda 178 kişinin katledildiğini, 370'den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

12-02-2015


Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR) tarafından hazırlanan raporda, rejim güçlerinin 5-9 Şubat tarihleri arasında başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesine düzenlediği saldırılarda 143'ü sivil, 35'i silahlı muhalif 178 kişinin katledildiği bildirildi.

Saldırılarda ölenlerin 28'inin kadın 29'unun çocuk olduğu vurgulanan raporda, "Hayatını kaybedenlerin yüzde 32'si kadın ve çocuklardan oluşuyor. Rakamlar, rejimin sivilleri hedef aldığını açık şekilde gözler önüne seriyor" ifadeleri kullanıldı.

Raporda, yaralananların yüzde 36'sının da kadın ve çocuk olduğuna işaret edilerek, 5 günde 60'ı çocuk 75'i kadın en az 370 kişinin yaralandığı kaydedildi.

BMGK’nın kararlarına rağmen abluka

Saldırıların yanı sıra abluka nedeniyle Doğu Guta sakinlerinin ilaç, gıda ve yakacak sıkıntısı çektiği aktarılan raporda, "Kısıtlı tıbbi imkânlar sonucu bazı yaralılar kurtarılamadı. Oysa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2165 sayılı kararı uyarınca bölgeye yardım malzemelerinin girişine izin verilmişti. Ancak bu yardımlar Doğu Guta'nın iç kesimindeki mahallelere ulaşmıyor, çoğunlukla rejim destekçilerine dağıtılıyor" denildi.

BMGK'dan Suriye'ye ilişkin alınan uluslararası kararların takip edilmesini talep eden SNHR'nin raporunda şu ifadelere yer verildi:

"Suriye hakkında alınan kararlar, kağıt üzerinde kalmamalı. BM'nin 2139 sayılı kararına göre rastgele saldırıların durdurulması, devamı halinde ise ek uygulamalara gidilmesi gerekiyor. Ayrıca Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'dan, araştırmacıların bulunduğu bir heyetle başkent Şam'a sadece 10 dakika uzaklıktaki Doğu Guta'yı ziyaret etmesini talep ediyoruz. Bu ziyareti, barbarca saldırıların ve ablukanın meydana getirdiği felaketi mütalaa etmesi için istiyoruz."

BMGK'nın, 22 Şubat 2014 tarihinde oy birliğiyle kabul ettiği 2139 sayılı karar, sivillere yönelik saldırılara son verilmesi, bölgelerdeki kuşatmaların kaldırılması ve Suriye'nin her tarafına insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesini kapsıyor.

(Al Jazeera)

Etiketler : #Şam   #Guta'da   #büyük   #katliam   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN