NYT: Ortadoğu krizleri, ABD silah şirketlerini ihya ediyor

New York Times (NYT) gazetesi, Ortadoğu’da son dönemde yaşanan Suriye, Irak ve Yemen benzeri krizlerin Amerikan silah sanayii için ortaya çıkardığı yeni ‘fırsatları’ yazdı.

20-04-2015


Irak ve Afganistan’dan apar topar çıkan ABD’nin savunma harcamalarında da büyük kısıtlamalara gittiği bir dönemde, Ortadoğu’daki çatışmalara fiili müdahalede bulunmaya başlayan petrol zengini Körfez ülkelerinin Amerikan silah şirketleriyle milyarlarca dolarlık yeni silah anlaşmaları için masaya oturduğunu aktardı. NYT, son olarak Yemen’de İran destekli Husi ilerleyişine karşı hava saldırılarına başlayan Suudi Arabistan başta olmak üzere yıllardır caydırıcılık için silah stoklayan Arap ülkelerinin bu silahları ilk kez kullanma fırsatı bulduğuna dikkat çekti. S. Arabistan’ın yanı sıra, Suriye ve Irak’ta terör örgütü IŞİD’e karşı gerçekleştirilen operasyonlara destek veren Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar’ın da özellikle gelişmiş savaş uçakları ve insansız hava araçları için ABD’den talepte bulunduğunu bildirdi.
 
İsrail’in güvenliğini stratejik öncelikleri arasında birinci sıraya koyan Washington’un daha önce Arap ülkelerine gelişmiş silahları satmaya izin vermediğini hatırlatan NYT, İran’la yapılan nükleer anlaşmasıyla birlikte İran’ın bölgedeki rakipleri Körfez ülkelerine yönelik silah boykotunun da gevşediğini ve İsrail’in de buna eskisi kadar direnmediğini kaydetti. Geçen yıl 80 milyar dolarlık silah harcamasıyla S. Arabistan’ın dünyada bu alanda dördüncü sıraya oturduğunu ve BAE’nin de 2006’ya göre üç kat artışla 23 milyar dolarlık silah aldığını belirten NYT’ye göre, önde gelen Amerikan silah şirketleri de bu trende kayıtsız kalmadı. F-15 savaş jetlerinin üreticisi Boeing, geçen yıl Pentagon’la 11 milyar dolarlık silah anlaşması yapan Katar’ın başkenti Doha’da 2011 yılında ofis açarken F-16’ları imal eden Lockheed Martin de geçen yıl Boeing’i takip etti. Predator insansız hava araçlarının BAE’ye satışının son aşamada olduğunu kaydeden gazete, gerçekleştiği takdirde ilk kez ABD’nin NATO üyesi olmayan bir müttefikine bu araçların satılmış olacağının altını çizdi.
 
(Zaman)

Etiketler : #NYT:   #Ortadoğu   #krizleri   #   #ABD   #silah   #şirketlerini   #ihya   #ediyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN