NATO'ya karşı Şii-Taliban işbirliği

AP muhabiri Kathy Gannon, Afganistan işgalcisi NATO güçlerine karşı Pakistanlı Şiilerle Taliban arasında işbirliği olduğunu kaydetti..

29-11-2010


PAKİSTANLI Şİİ MİLİTANLAR TALİBAN'IN AFGANİSTAN'A SIZMASINA YARDIM EDİYORLAR

Kathy Gannon / Associated Press

Pakistan'ın kabile bölgelerindeki yerel bir aktivist Associated Press'e yaptığı açıklamada, Şii militanların NATO'nun bazı en yeminli düşmanlarına, ABD'nin insansız uçakları tarafından düzenlenen füze saldırılarından kurtulabilmeleri için Afganistan'a güvenli bir şekilde giriş yapmalarına yardım ettiklerini söyledi.

Sürecin doğrudan içinde olan Münir Bangaş'a göre kabile bölgesindeki önemli bir noktanın kontrolünü ellerinde tutan Şiiler ölümcül Hakkani şebekesi ile bir anlaşma yaparak, Taliban militanlarının Pakistan'ın Kurram mıntıkası üzerinden Afganistan'a giriş yapabilecekleri alternatif bir güvenli güzergâh sağlamışlar. Kurram bölgesinden ikinci bir kabile lideri de anlaşmayı doğruladı, fakat Taliban'ın ve diğer kabile üyelerinin intikamından korktuğu için isim vermeden konuştu.

Anlaşmada Hakkani şebekesinin Pakistan'daki sığınaklarından Afganistan'daki üslerine geçişlerini engelleyen problemlerin altı çiziliyor.

Hakkani şebekesi, Afganistan'daki Amerikan birliklerine yapılan en ölümcül saldırıların arkasında olmakla suçlanıyor. Washington Pakistan'a, Kuzey Veziristan'daki Hakkani şebekesi karşısında askeri operasyon başlatması için baskı yapıyor fakat Pakistan ordusu, kabile bölgesinde konuşlandırdığı 140.000 asker ile burayı yeterince sıkıştırdığını söyleyerek daha fazla ileri gitmekten geri duruyor.

Analistler ve Afgan hükümeti ise Pakistan'ı, Amerika ve müttefiklerinin çekilmesinin ardından bölgede kendine yakın bir unsur bulundurmak amacıyla Hakkani şebekesini korumakla itham ediyorlar.

Kurram'daki anlaşma iki ay önceki Ramazan ayında gerçekleştirilmiş. Kurram'daki Şiilerle Sünniler arasında barış sağlanmasına çalışan bağımsız bir kuruluş olan Cemaat Hakları Programının başkanı Bangaş, Şiilerin yaşlı kişilerinden ve militanlarından oluşan bir heyet Hakkani şebekesinin temsilcileriyle bir araya gelerek anlaşmanın altyapısını oluşturdular, diyor.

Bu anlaşmaya göre Şiiler Hakkani şebekesine, Pakistan'ın Kuzey ve Güney Veziristan'a komşu olan korunaklı yerlerinden Kurram kanalıyla Afganistan'ın Host ve Paktiya eyaletlerindeki üslerine varabilecekleri güvenli bir geçiş noktası sağladılar.

Bunun karşılığında da Hakkaniler Kurram'da Şiilerle barış anlaşması imzalamaları için bölgedeki Sünni militanları ikna edecekler. Bölgede bu güne kadar çoğu Şii Müslümanların ölümüyle sonuçlanan pek çok hadise gerçekleşmiş.

Bangaş, yüzlerce Hakkani savaşçısının ve aynı şekilde Pakistan Taliban'ının, Kuzey Veziristan'da düzenlenen Amerikan hava saldırılarından ve Pakistan ordusunun Güney Veziristan'daki hamlelerinden kaçmak için Kurram'a sığındıklarını belirtiyor.

Kurram, Şiiler tarafından kontrol edilen ve Afganistan'a sınır olan kuzey bölgesi ile Peşaver ve Pakistan'ın diğer bölgelerine yegâne geçiş yoluna sahip Sünni hâkimiyetindeki güney bölgesi olarak ikiye ayrılıyor…

Bangaş Kurram'daki Sünnilerin Taliban'a eğilim duyduklarını, Şiilerin ise bölgedeki Hizbullah ve Mehdi Ordusu –Lübnan ve Irak'ta aynı adı taşıyan gruplarla herhangi bir ilgileri olmaksızın- adlı iki yerel milis gücünün etkisinde olduklarını söylüyor.

Ramazan ayında yapılan bu anlaşmayı sürdürmek kolay bir iş değil, diyor Bangaş. Zira akrabaları öldürülen Şiiler Hakkani şebekesi ile anlaşma imzalanmasına karşı çıkıyorlar.

Öte yandan yaklaşık bir hafta kadar önce, Hakkani şebekesinin bazı temsilcileri Sünnilerin ileri gelenleri ile bir araya gelerek barışın sürdürülmesi için gayret etmelerini istemişler kendilerinden.

(Bu analiz Kemal Saral tarafından Velfecr için çevrildi.)

Etiketler : #NATO'ya   #karşı   #ŞiiTaliban   #işbirliği   
YORUMLAR
  • ömer bitlis   29-11-2010 22:51

    Hamdolsun, Allah bize ümmet olmayı nasip etsin.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN