Müslümanların çekilmiş kılıncı: Malcolm X

Malcolm X, İslâm’ın “ırkçılık” hakkındaki ruhuna vâkıf olunca, X olan soyadını da değiştirdi ve renk gözetmeksizin İslâmi mücadelesini sürdürdü.

21-02-2008


ABD’de zulüm altında olan siyahların mücadelesi içerisinde önemli bir yer edinen ve Müslüman olduktan sonra “Siyah Müslümanların” mücadelesini dillendiren Malcolm X, İslâm’ın “ırkçılık” hakkındaki ruhuna vâkıf olunca, X olan soyadını da değiştirdi ve renk gözetmeksizin İslâmi mücadelesini sürdürdü.  
 
ABD’de İslâm’ın yayılmasında çok önemli bir yeri olan ve zulme karşı başkaldırının sembolü haline gelen Malcolm X, bundan tam 43 yıl önce bir suikast sonucu şehit edilmişti.
Zulme karşı başkaldırı ve İslâmi mücadelenin sembol isimlerinden birisi olan Müslümanların çekilmiş kılıncı Malcolm X, bundan tam 43 yıl önce şehit edilmişti. Hemen her türlü zulmün yanında özgürlük mücadelelerinin de her şekliyle yaşandığı bir ortam olan Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en önemli şahsiyetlerinden birisi olan Malcolm X, Amerikalı beyaz tedhişçilerin teşkilatı olan “Ku Klux Klan” tarafından evleri yakıldıktan sonra isyan fikriyle tanıştı.
19 Mayıs 1925 Omaha’da beliren bu küçük “siyah nokta”, bir suikast sonucu şehit edildiği 1965 yılına geldiğinde, renkten uzak, ümmet fikriyle şereflenmiş, Yaradan’ın lütfettiği “kardeşlik” ruhunun en “renkli” savaşçısıydı.

“HAPİSHANE EĞİTİMİ” VE DEĞİŞEN RUH DÜNYASI
Asıl adı Malcolm Little’dı ve Massachusetts'te siyahların yaşadığı mahallede ilköğrenimini tamaladı. Çok istemesine rağmen üniversiteye gidemeyince küçük yaşta çalışmak zorunda kaldı. Michigan ve Boston derken, kendini birden Harlem'de buldu. Bir siyah olarak, kendisine dayatılan yaşama biçimi, onu sonunda hapishaneye düşürdü. Üniversiteyi Harlem sokaklarında tamamlaması ve doktora tezini de hapishanede hazırlaması, hayatının en ilginç ve belirleyici özelliklerinden.
“Bir insanın düşünmeye ihtiyacı varsa, gidebileceği en iyi yer, bana sorulursa, üniversiteden sonra hapishanedir” sözleriyle hiç kimsenin çaresiz ve çözümsüz olmadığını vurguladı.
Yedi yıllık “hapishane eğitiminden” sonra, başka bir Malcolm X olarak Harlem’e geri döndü. Hapisten önce bir sokak serserisiyken, artık Amerika’da büyük bir hızla gelişen İslâm’ın etkili ve ateşli bir temsilcisiydi.

ÖNCE; “SİYAH MÜSLÜMANLAR HAREKETİ”
Afrikalı atalarının artık kendisi başta olmak üzere, kimse tarafından bilinmediğinin simgesi olarak Little olan soyadını X olarak değiştirdi. Elijah Muhammed'in öncülüğünü yaptığı “Siyah Müslümanlar Hareketi” Malcolm X’le birlikte daha da kuvvet kazanarak yayıldı. Artık Malcolm, Elijah Muhammed’in başkurmayıydı. Ancak çok geçmeden aralarında alaşmazlıklar yaşandı.

VE İSLÂM KARDEŞLİĞİ...
İslâm'ı bütün incelikleriyle kavrayabilmek ırk, renk ve dil ayrımı yapmadığını görebilmek için Hacc’a gitmesi gerekiyordu. O Amerika'da bildiği İslâm'la, Hacc'da Mekke'de gördüğü İslâm arasında dağlar kadar fark olduğunu anlayınca, X olan soyadını El Şahbaz'a çevirdi. Çünkü o, “Gözleri mavinin en mavisi, saçları sarının en sarısı insanlarla aynı tabaktan yemek yemiş, aynı saflarda omuz omuza namaz” kılmıştı.
Başlangıçta, ilk siyah Müslüman hareketinin öncüsü Elijah Muhammed'in bağlısı olarak ırkçı düşünceler taşıyorken, Hacc dolayısıyla İslâm dünyasına yaptığı bu gezi, onu bu düşüncelerden döndürdü. Artık kendisini İslâm'ın sömürgecilik ve ırkçılık karşıtı evrensel mesajını tüm dünyaya iletmeye adamıştı. 1964’de Müslüman Camii’nin kurulacağını ilan etti. Haziran 1964’de Afro-Amerikan Birliği Organizasyonu’nun ilk kamu mitingini yaptı. 1964 Kasım ayında Afrika’ya gezi yaptı. 14 Şubat 1965’te Malcolm’un evi bir ateş bombası ile tahrip edildi. Amerika’da Müslümanlığın yayılmasında üstün başarılar gösteren Malcolm X, son nefesine kadar tebliğ yapmayı sürdürdü ve bu amacını kitleler çapında gerçekleştirmeye çalıştığı toplantılarından birinde suikasta uğrayıp, 21 Şubat 1965'te şehit edildi. (Kaynak: Vakit)
 

Etiketler : #Müslümanların   #çekilmiş   #kılıncı:   #Malcolm   #X   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN