Mursi'den cesur adım

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ve Genel Kurmay Başkanı Sami Anan'ı emekliliğe sevketti.

13-08-2012


Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, göreve başladıktan sonra ilk ciddi adımı attı. Cumhurbaşkanı Mursi, Yüksek Askeri Konsey Başkanı ve Mübarek döneminden tek bakan olarak Hişam Kandil kabinesinde yer alan Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tantavi ve Genel Kurmay Başkanı Sami Anan'ı emekliliğe sevketti. Tantavi ve Anan’ın Mursi’ye askeri müsteşar olarak atandığı kaydedildi.

Mısır siyasetinde tartışmalara yol açan karar çerçevesinde, Tantavi’den boşalan Savunma Bakanlığına Said el Sisi’yi atayan Mursi, Sami Anan’ın yerine ise Sıdkı Subhi'yi Genel Kurmay Başkanlığı'na getirdi.

Mursi, ayrıca Akseri Konsey tarafından Cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan geçici anayasaya eklenen maddeleri de iptal etti.

Öte yandan Mursi, emekli Yargıç Mahmud Muhammed Mekki'yi Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atadı.

Söz konusu kararların Sina Saldırılarıyla ilgili olduğu tahmin ediliyor.

Özellikle de Devrimi gerçekleştiren gruplar Mürsi’ye Mübarek rejimi kalıntılarının temizlenmesi konusunda baskı yapıyordu.

Hişam Kandil hükümetinde Mübarek döneminden gelen tek bakanın Tantavi olması Asker-Ihvan ittifakı olarak yorumlanmıştı.

Uzmanlar Mursi tarafından alınan kararların sürpriz değil, zamanlamanın sürpriz olduğunu söylüyor.

Generallerin siyasetten çekilmeden önce yeni anayasada askerin konumunu garanti altına almayı hedeflediği ancak, Cumhurbaşkanının söz konusu kararının ardından asker-sivil çatışmasının kısmen başlayabileceği öngörülüyor. 

Söz konusu kararların Mısır için ve dışında yapılan bir takım temasların ardından alındığı tahmin ediliyor. Özellikle de Amerikan yönetiminin Mısır’da sivilleşmeyi desteklediği şeklinde yorumlar yapılıyor.

Son günlerde başkent Kahire’nin Mısr el Cedide gibi bazı bölgelerinde “Müslüman Kardeşler’e karşı devrim” yazan pankartlar açılmıştı.

Mübarek rejimi taraftarları Mursi’nin son kararını Müslüman Kardeşler’in devleti kontrolü altına alma girişimi olarak yorumluyor.

Ancak, devrimci ve İslami hareketler Mursi’nin bu cesur tutumunu, 25 Ocak Tahrir Devrimi’nin devamı ve sivilleşme olarak algılıyor.

Cumhurbaşkanı Mursi, Sina Yarımadası'nda 16 Mısır güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği saldırının ardından bölgedeki bazı askeri yetkilileri de görevden almıştı.

(Abdullah Aydoğan Kalabalık / Dünya Bülteni / Kahire)

Etiketler : #Mursi'den   #cesur   #adım   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN