Katil, ‘gizli ordu’ üyesi çıktı

Muş’un Bulanık ilçesinde DTP’nin kapatılmasını protesto eden göstericileri Kalaşnikof silahla tarayarak iki kişinin ölümüne, altı kişinin de yaralanmasına yol açan Turan Bilen’in (39) gönüllü köy korucusu olduğu, silahın ise kendisine Bulanık Jandarma Karakolu tarafından 1993’te verildiği anlaşıldı.

17-12-2009


Muş’un Bulanık ilçesinde DTP’nin kapatılmasını protesto eden göstericileri Kalaşnikof silahla tarayarak iki kişinin ölümüne, altı kişinin de yaralanmasına yol açan Turan Bilen’in (39) gönüllü köy korucusu olduğu, silahın ise kendisine Bulanık Jandarma Karakolu tarafından 1993’te verildiği anlaşıldı. Doğu ve Güneydoğu’da ‘gizli koruculuk’ olarak adlandırılan bu uygulama kapsamında bugüne kadar 23 bin 274 kişiye silah dağıtıldı. Devlette kadrosu bulunmayan, herhangi bir maaşa bağlı olarak çalışmayan ve adeta gizli bir orduyu andıran 23 bin 274 gönüllü korucunun kayıtları sadece Jandarma’da bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatmasının ardından Türkiye’nin birçok ilinde protesto gösterileri düzenlendi. Önceki gün Muş’un Bulanık ilçesinde yapılan gösterilerde ise kan döküldü. Bulanık’ın Aslan Paşa Caddesi’nde kardeşiyle birlikte manifaturacı dükkanı işleten 39 yaşındaki Turan Bilen, göstericilerin üzerine Kalaşnikof marka otomatik tüfeğiyle ateş açarak iki kişinin ölümüne, altı kişinin de yaralanmasına yol açtı. Olaydan sonra gözaltına alınan saldırgan Bilen’in korucu olduğu iddia edildi. Valilik kayıtlarında herhangi bir kaydının bulunmadığı ortaya çıkan saldırgan Turan Bilen’in 1993’ten beri “gönüllü köy korucusu” olduğu, silahında kendisine Bulanık Jandarma Karakolu tarafından verildiği açığa çıktı.

Vali: ‘Gönüllü korucu’ diyebiliriz

Olağan Üstü Hal (OHAL) döneminde Doğu ve Güneydoğu’da, Turan Bilen gibi binlerce kişiye Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldıktan sonra bölgedeki askerî birlikler tarafından ruhsatlandırılarak, Kalaşnikof marka otomatik silahlar dağıtıldı.

OHAL döneminde 59 bin kişi düzenli maaş alan köy korucusu olarak görevlendirilirken, 23 bin 274 kişide Turan Bilen gibi maaş almayan ama silahları ruhsatlandırılmış gönüllü köy korucusu oldu. Konuyla ilgili olarak Taraf’a konuşan Muş Valisi Erdoğan Bektaş, “OHAL döneminde sınırlar içerisinde silahı olan ve bunu kayıt altına almak isteyene her vatandaşa OHAL ruhsatı adıyla bu ruhsatlar verildi. OHAL sınırları içerisinde olan hemen hemen her evde bu silahlar bulunur. Vatandaş ölene kadar bu silahlara sahip olabiliyor. Muhtemelen valilik vermiştir, Jandarma bölgesinde Jandarma, polis bölgesinde de polis bu ruhsatları veriyordu” dedi.

Vali Bektaş, söz konusu saldırgan için de gönüllü köy korucusu denilebileceğini söyledi. Bektaş, gönüllü köy korucularının devletin kadrolu korucuları olmadığını ve maaş da almadıklarını belirtti. Bektaş yaşanan olayın üzüntü verici olduğunu belirterek, “Farz edelim kadrolu elemanımız bunu yapmış olsun ya da polis, bu işi yapan mahkemede hesabını verecektir” dedi.

Türk: JİTEM’le iç içeydi

Kapatılan DTP’nin yasaklı lideri Ahmet Türk, Bulanık’taki olayda provokasyona dikkat çekti: Yıllardan beri derin devlet ve JİTEM’le çok iç içe olan bir şahsın gerçekleştirdiği bir olay. Herkes daha fazla sağduyulu olsun.

Kapatılan DTP’nin Eş Genel Başkanı Ahmet Türk ise saldırıyı gerçekleştiren şahsın derin devlet ve JİTEM’le içice birisi olduğu bilgisini aldıklarını söyledi. Türk bütün olaylara rağmen Bulanıklıların sağduyulu davranmasını istedi.

DTP’nin Muş Milletvekili Sırrı Sakık da saldırganın kirli ilişkiler içinde olduğunu ilçede herkesin
bildiğini söyledi

"O kişi karanlık güçlerle hareket ediyor"

Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Bulanık İlçesi’nde göstericilerin üzerine Kalaşnikof’la ateş açıp 2’sinin ölümüne yol açan Turan Bilen’le ilgili ilginç iddialarda bulundu.

Sakık, şunları söyledi: “İki kişinin ölümüne neden olan saldırılar arasında birer saat fark var. Çünkü Turan Bilen, saatlerce polisle yan yana göstericilere karşı çatışmış, üzerlerine ve havaya ateş açmış. Mermisi bittikçe dükkanından yeni mermi almış. Karanlık güçlerle hareket eden, arabasının bagajı silah dolu olan bir kişi. Dükkanı mühimmat deposu. Bir projenin parçası. Başbakan halkı dinlemeli ve sorumlu devlet görevlileri görevden alınmalı.”

59 bini açık, 23 bin 274’ü ise gizli korucu

Türkiye’de 22 ilde görev yapan korucuların toplam sayısı 80 binin üzerinde. Resmi verilere göre bunlardan 59 bini düzenli maaş alan geçici köy korucusu, kalan 23 bin 274 kişilik kısmı ise maaş almayan gönüllü korucu. Diyarbakır’da 5 bin 187, Şırnak’ta 6 bin 756, Batman’da 2 bin 887, Bingöl’de 2 bin 511, Bitlis’te 3 bin 730, Mardin’de 3 bin 323, Muş’ta bin 860, Siirt’te 4 bin 661, Hakkari’de 7 bin 614 korucu var. Koruculuk sisteminin uygulanmaya başlandığı 26 Mart 1985 tarihinden bugüne kadar 5 binin üzerinde korucu hakkında ‘terör suçları’, ‘mala karşı işlenen suçlar’, şahsa karşı suçlar, kaçakçılık gibi suçlara karıştığı gerekçesiyle işlem yapıldı.

Gönüllü koruculuk ortadan kaldırılsın

AKP Milletvekili İhsan Arslan, gönüllü koruculuk sisteminin korucuların özlük hakları korunarak lağvedilmesini istedi. Arslan’ın görüşleri şöyle: “Bu sistem ihtiyaç nedeniyle devreye konuldu. Ancak zaman içinde korucuların kanun dışına çıktıkları, suç işledikleri ve güvenlik açısından fonksiyonlarının azaldığı ortaya çıktı. Dolayısıyla koruculuk sistemi mutlaka ıslah edilmeli. Korucular, özlük hakları korunup silahsızlandırılarak diğer kurumlarda çalıştırılmalıdır. Aksi halde benzer olaylarla karşı karşıya kalabiliriz. Keşke bu kadar asker, Jandarma ve polisin olduğu bir yerde koruculara ihtiyaç duyulmasaydı. Özellikle gönüllü koruculuk derhal lağvedilmeli.”

(Kaynak: Taraf)

Etiketler : #Katil   #   #‘gizli   #ordu’   #üyesi   #çıktı   
YORUMLAR
  • muhammet.K   05-01-2010 23:48

    Bu olayı gerçekleştiren Turan Bilen çok yakın dostumdur.Ben bulanık lıyım ve 3 yıl orada öğretmenlik yaptım. İHD derneğiniin yaptığı raporun haber niteliği kazanması çok saçma cünkü o dernek tam bir pkk destekçisidir..Vurulan Diyarbakır İhd başkanı şu anda Dtp lilerin grubunda.Bulanık ta ki olaya gelirsek esnaFIN DÜKKANI 1 AY önce yine taşlanmış çünkü ilçeye gelen pkk cenazesi için kepenk kapatma olayı oluyor ve turan kardeşim dükkanını kapatmıyor.dükkanın içinde 1 saat dumandan zehirlenme tehlikesi geçiriyor ve dışarıda toplanan yaratıklar bunları diri diri yakalım diyorlar. burada bir cuçlu varsa oda 1 saat olay yerine gelmeyen polis ve Muhtarı masum gösteren kişilerdir.Muhtarında olayların içinde olduğunun haberini aldım.İsteyen varsa zaman com da bulabilir.

  • Murat Eraslan   21-12-2009 23:43

    tabiki farklı legal veya ilegal orgutler tarafından dunyada ve ulkemizde kullanılan kisiler oldugu asikar. ama burada menfaat gudulerek 23 bin kusur kisinin cogu sadece silah edinmek adınada boyle bir kapmanyaya katılmıs olabilir... genellemek dogru olmaz ama buda bu kisinin provakasyona destek ve ortak olmadı anlamı cıkamaz... selam ve dua ile...

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN