Kaddafi'nin son kalesine taarruz hazırlığı

Ordudan kitlesel firarlarla güç kazanan isyancılar Kaddafi’nin son kalesini de ele geçirmeye hazırlanıyor.

01-03-2011


Libya’da ülkenin büyük kesiminde kontrolü ele geçiren muhalifler, ordu saflarından kitlesel katılımların ardından Albay Kaddafi’nin elindeki tek bölge olan başkent Trablus’a saldırmaya hazırlanıyor

Libya’da 17 Şubat’ta başlayan ve hızla ülke geneline yayılan halk ayaklanması en kritik aşamasına girdi. Diplomatlar ve siyasilerin ardından ordu mensuplarının da kitleler halinde saflarına katılmasının ardından isyancılar, Albay Kaddafi’nin denetimindeki tek bölge olan başkent Trablus’a saldırmak için hazırlıklara başladı. Ağır silahlarla Kaddafi yanlılarına saldıran isyancıların, Trablus yakınındaki Misrata kentinin havaalanını ele geçirdiği, bir savaş uçağını da düşürdüğü haber verildi. Reuters’ın verdiği habere göre yerel bir radyo istasyonunu vurmaya çalışırken düşürülen uçağın mürettebatı da isyancılar tarafından ele geçirildi.

TRABLUS’TA FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK

Trablus’un 50 km batısında, şiddetli çatışmalara sahne olan Zaviye kenti de isyancılar tarafından ele geçirildi. Ordu birliklerinin saf değiştirmesiyle tank ve uçaksavar gibi ağır silahları elde eden muhalifler, gelinen aşamada Trablus’a doğrudan müdahale imkanının ortaya çıktığını belirttiler. Kentte Kaddafi posterlerinin de ateşe verildiği bildirildi. Görgü tanıkları, hâlen rejim yanlılarının denetiminde olan Trablus’ta durumun nisbeten sakin olduğunu ancak birçok dükkan ve işyerinin açılmadığını bildirdiler. İsmini açıklanmaması kaydıyla konuşan Trabluslu bir işadamı, “Durum normal görünüyor ama gerçekte öyle değil. İnsanlar korku içinde ve sokağa çıkmaya cesaret edemiyor. Rejimin yıkılmasını bekliyorlar” dedi.

KADDAFİ’DEN DİYALOG GİRİŞİMİ

Gözlemciler başkent Trablus’ta kanlı bir savaşın an meselesi olduğunu belirtirken Libya lideri Kaddafi’nin istihbarat başkanını muhaliflerle görüşmek üzere görevlendirildiği de ileri sürüldü. İsyan dalgasının başkente dayanmasının ardından Trablus’ta temel gıda maddelerinin fiyatının beş kat yükseldiği, ekmek fırınlarının önünde uzun kuyrukların oluştuğu bildirildi. Öte yandan muhaliflerin kontrolünde olan doğu bölgesinde de gıda ve ilaç kıtlığı başgöstedi. Yerel kaynaklar, bölgede iki hafta ya da en fazla üç haftaya kadar ciddi bir gıda, içecek, ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısına gireceklerini belirterek, dışardan yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi. • TIME

 ‘Halkım bana tapıyor’

Libya lideri Muammer Kaddafi, Amerikan ABC televizyon kanalından gazeteci Christiane Amanpour ile İngiliz BBC televizyonu ve Times gazetesine yaptığı açıklamada, “Halkım bana tapıyor. Beni korumak için ölebilir” dedi. BM’yi suçlayan Kaddafi, Konsey’in kendisi hakkında yaptırım kararı alarak savaş suçu soruşturması açılması talebini kınadı.

Muhalefette temsil krizi 

• Libya’da rejm karşıtları neredeyse tüm kentleri kontrolü altına alırken, Kaddafi’nin bugüne dek kendinden başka kurumsal bir yapı oluşturulmasına izin vermemesinin etkileri, muhaliflerin temsil krizine neden oldu. Geçici hükümetin başına gelen eski Adalet Bakanı Mustafa Abdulcelil, ülkenin 3 ay içinde erken seçime gitmesi, rejimle diyalog gibi süreçleri geçici hükümetin yürütebileceğini  belirtirken, önceki gün Ulusal Libya Konseyi adı altında “Kaddafi’siz bir Libya”yı hedefleyen devrimci bir komite oluşturuldu. Aynı liderlik karmaşası, rejimle yolunu ayıran subaylar arasında da kendini gösteriyor.   

(Kaynak: Star)

Etiketler : #Kaddafi'nin   #son   #kalesine   #taarruz   #hazırlığı   
YORUMLAR
  • HUSEYIN SASMAZ   01-03-2011 12:39

    EDİTÖRÜN NOTU: Sayın okurumuz, uzunca bildiriler yerine birkaç cümleyle yorumunuzu yapmanızı rica ederiz.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN