Irak’taki Rusafa kampında tutuklu kadınlardan yardım çağrısı

Irak’ta Rusafa hapishanesinde tutuklu bulunan Türkiye vatandaşı kadınlar, bir basın açıklaması yaptı ve videosunu sosyal medyada paylaşarak yetkililere yardım çağrısında bulundu.

03-05-2023


Irak’taki Rusafa hapishanesinde yıllardır esir tutulan kadınlar yardım çağrısında bulundu. Irak’ta Rusafa kampında tutuklu bulunan Türkiye vatandaşı kadınlar, bir basın açıklaması yaptı ve videosunu sosyal medyada paylaşarak yetkililere yardım çağrısında bulundu.

Herhangi bir suç işlemedikleri halde yıllardır esaret altında tutulduklarını ifade eden kadınlar, çok kötü koşullarda kaldıkları kampta özgürlükleri iade edilene kadar açlık grevine başlayacaklarını açıkladılar.

Kendileriyle birlikte çocuklarının da bu kötü koşullarda esir tutulduğunu belirten kadınlar, Türkiye hükümetine seslenerek vatandaşlarına sahip çıkması ve ülkeye dönüşlerinin sağlanması çağrısında bulundular.

Ankara, henüz çağrıya resmi bir yanıt vermedi.

Irak’taki Rusafa Kadın Hapishanesi

Rusafa Cezaevi'nde 2019 verilerine göre, 10'dan fazla ülkeden bin 241 yabancı kadın ve çocuk tutuluyor. 774 çocuğun yaş aralığı 9 aylık ile 15 yaş arasında bulunuyordu.

Irak'ın kuzeyindeki Tal Afer'den kaçarken yakalanmalarından iki ay sonra, kasım 2017'de buraya getirilen ve olası kovuşturma için yaşı uygun olan çocukların çoğunluğu, yine Bağdat'ta bulunan çocuk gözaltı merkezine nakledildi ve annelerinden ayrıldı.

Köklü-Değişim,Rusafa-Kampında-Kadınlar-Yardım-Çağrısında-Bulundu.jpg

Aralarında 9 yaşında olanların da bulunduğu çocukların büyük bir kısmı Irak sınırını yasa dışı yollardan geçtikleri için yargılanıyor.

Büyüklere göre her iki durumda da çocukların söyleyebilecekleri hiçbir şey yok.

Diğer çocuklar ise uzun hapis cezalarına çarptırılmış ya da yargılanmayı bekleyen anneleriyle birlikte Rusafa'da kalıyor.

Mahkumları burada tutan Bağdat yönetimi, yargılanamayacak olanları kendi ülkelerine göndermek istiyor. Fakat birçok ülke bu çağrıları kulak tıkıyor ve kendi vatandaşlarını almayı reddediyor.

Irak’taki Zulüm Sosyal Medyaya Taşındı

Yaşlı ve hasta kadınların da bulunduğu kampın durumu hakkında bilgilendirme mesajlarının ardından “#Rusafa” ve “Çocuklar Annesiz Uyuyor” etiketiyle başlatılan çalışmaya binlerce tweet atıldı. Paylaşılan mesajlarda kadınların ve çocukların kötü koşullarda kaldığı kamplardan kurtarılması için yetkililere çağrı yapıldı.

(Kaynak: Köklü Değişim)

Etiketler : #Irak’taki   #Rusafa   #kampında   #tutuklu   #kadınlardan   #yardım   #çağrısı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN