Husilerden ABD ve İngiltere’ye, askeri gemilerinizi çekin uyarısı

Sana’daki askeri geçit töreni sırasında açıklama yapan Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Ali el-Husi, Kızıldeniz’deki ABD-İngiltere varlığının İsrail’i savunmak için bulunduğunu belirterek Husilerin onlardan korkmadığını, “Yemen halkı aleyhinde çalışan herhangi bir geminin batırılacağını” söyledi.

24-01-2024


Husilere ait SABA haber ajansında yer alan habere göre, Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Ali el-Husi, Sana’daki askeri geçit töreni sırasında konuşma yaptı.

Husi, “Kızıldeniz’deki ABD-İngiltere varlığının, Washington ve Londra’nın iddia ettiği gibi uluslararası deniz taşımacılığını korumak için değil Gazze’deki Filistin halkına karşı soykırım ve zorla yerinden etme savaşı yürüten İsrail’i savunmak için bulunduğunu” ifade etti.

ABD’nin, Husilerin kontrolündeki bölgeleri bombaladığında ve meşru müdafaa durumunda olduğunu söylediğinde Husilerin ondan korkmadığını anlaması gerektiğini kaydeden Husi, “Yemen halkı aleyhinde çalışan herhangi bir geminin batırılacağını” belirtti.

Husi, ABD ve İngiltere’nin tehditlerinin faydasız olduğunu kaydederek, “Kızıldeniz’deki gemilerini çekmeleri” çağrısında bulundu.

ABD ve İngiltere’ye ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu saldırıları durdurması ve Gazze’deki ablukayı kaldırması için yönlendirmeleri çağrısında da bulunan Husi, bunu “doğru yol” olarak tanımladı.

ABD ve İngiltere yeniden saldırdı

BBC’nin aktardığına göre İki ABD’li savunma yetkilisi, ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki Husi hedeflerine ‘ortak hava saldırıları’ başlattığını söyledi. Yetkililer CBS News’e, saldırıların radarlar da dahil olmak üzere çeşitli hedefleri hedef aldığını söyledi.

Pazartesi gün yapılan saldırılara USS Eisenhower uçak gemisine ait ABD savaş uçaklarının da katıldığı bildirildi. İki ABD’li savunma yetkilisi, daha önce son saldırıların çoğunun Husilerin fırlatmaya hazırlandığına ‘inanılan’ füzeleri hedef aldığını savundu. Bu, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın Pazartesi günü erken saatlerde yaptığı konuşmanın ardından geldi.

Söz konusu saldırı ABD’nin Yemen’deki Husi hedeflerine yönelik sekizinci saldırısı. Bu, 11 Ocak’ta gerçekleştirilen saldırılardan sonra İngiltere ile düzenlenen ikinci ortak operasyon. İran destekli Husiler, önemli Kızıldeniz ticaret yolundan geçen, İsrail’e bağlı olduğunu söyledikleri gemileri hedef alıyor. ABD ve İngiltere daha önce rotayı korumaya çalıştıklarını açıklamıştı.

Husiler, İsrail’in Gazze’deki askeri kara operasyonuna yanıt verdiklerini söyleyerek Kasım ayında ticari gemilere saldırmaya başlamıştı.

Husilerin geçit töreni

Yemen’deki Husiler, ABD ve İngiltere’nin düzenlediği saldırıları protesto etti, geçit töreni düzenledi. Başkent Sana’nın kuzeyindeki Beni Huşeyş (Bani Hushaish) bölgesinde toplanan binlerce silahlı Yemenli, ABD ve İngiltere’nin Yemen’e saldırılarını protesto ederek, hafif ve ağır silahlarla geçit töreni yaptı. ABD, İngiltere ve İsrail aleyhine slogan atan Yemenliler, Yemen ve Filistin bayrakları taşıyarak, Filistin direnişini desteklemeye devam edeceklerini, her türlü karara ve seçeneğe hazır olduklarını vurguladı.

İran’ın desteklediği Husiler, siyonist rejimin Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına karşı ve Filistin’e destek amacıyla 31 Ekim’de Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başlamıştı.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı almıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak’ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etmişti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

(Kaynak: İktibasdergisi.com)

Etiketler : #Husilerden   #ABD   #ve   #İngiltere’ye   #   #askeri   #gemilerinizi   #çekin   #uyarısı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN