Gazze'de çocuklar var! (Foto Albüm)

Onlar ümmetin yetimleri. Ve taşlı-sapanlı direnişleriyle ümmetin gurur kaynakları. İşte Gazze'nin çocuklarından kareler:

10-07-2008


İşgalci siyonist rejimimn bölgeye uyguladığı insanlık dışı abluka ve ABD liderliğindeki Batı ambargosunun neden olduğu işsizlik, Gazze’nin çocuklarına çalışmaktan başka şans tanımıyor. Elinde termoslarla Gazze caddelerini dolaşan Muhammed, “aileme yardım etmek için her dakika önemli” diyor. Bu neredeyse her Gazzeli çocuk için sıradan bir hadise. Yaz aylarında ailesine birkaç şekel fazlası için sokaklara doluşmalarını saymazsanız.

Muhammed, bazen tatillerde daha çok eğlenmek istediğini saklamıyor ancak bu seçenek mümkün değil. Çünkü Muhammed’in babası işsiz ve 9 kardeşinin okul masrafını karşılamasının imkanı yok.

Komşu mahallede yaşayan 11 yaşında Sait Yasin, caddelerden plastik ve tenekeler toplayıp onları günde 3–4 şekel için satıyor.

14 yaşındaki Ahmet, yayalara ve sürücülere çay satarak 2 yıldır geçimini sağlamaya çalışıyor. Ahmet, “Babam öldüğü ve annem kronik hasta olduğu için ailemin geçimi benim omuzlarıma düştü. 4 yetimiz ve 3’ümüz çalışmak zorunda”

Filistin işçi kanunu 15 yaşın altındaki çocukları çalıştırılmasını yasaklıyor. Gazze’deki İş ve Sosyal İşler Bakanı Ahmet el-Kord, TIMETURK’e yaptığı açıklamada, “Filistin kanunlarına göre 15-18 arası çocuklar bile onların haklarını garantiye alınmadan çalıştırılması yasak. 15’in altındakilerse hiçbir şekilde çalıştırılamaz” diyor.

Ancak, Filistin İstatistik Kurumu’nun yakın zamanda açıkladığı rapora göre Filistin topraklarındaki çocukların yüzde 7’si şu an çalıştırılıyor. Filistin nüfusunun yüzde 52’si 18’in altında.

Seçimleri yok

5 yaşındaki Sobheyya ve 4 yaşındaki kız kardeşi Alaa’nın yeriyse Gazze’de kurulmakta olan Telekom Binası önü. Sobheyya’nın önündeki kutu nanelerle, kardeşi Alaa’nınkindeyse bisküvilerle dolu. Binaya giren ve çıkanlara nane ve bisküvi satmaya çalışıyorlar. Kız kardeşlerin babası Abat Yasin, ailenin yaşayabilmesi için kızlarının çalışmasına izin vermek zorunda olduğunu söylüyor. İşsiz ve hasta baba, “okul masraflarını karşılamak ve 7 kardeşlerinin bakımı için çalışmak zorundalar” diyor.  

Termos satıcısı Muhammed’in babası Selmi, çocuğunu çalıştırmak zorunda kalmaktan rahatsızlığını şöyle anlatıyor: “Fakiriz ve bugünlerde hiç iş yok. Ailem için çocuklarım çalışmak zorunda”

Uzmanlar, yüzde 70’in yoksulluk sınırı altında yaşayan Gazze’de çocukların ailelerinin varlıklarını sürdürmeleri için bir zorunluluk olduğuna dikkat çekiyorlar: “Bu olay bugünlerde çok arttı zira Gazze’deki işsizlik babaları evlere mahkum etti” diyor el-Rabia çocuk merkezi müdürü Nail el-Makadmi.

Gazze’deki İnsan Hakları Örgütü’nden Zekra Ajjour, kötü ekonominin temel nedeninin işgalci siyonist rejimin uyguladığı abluka olduğunu belirtiyor. İsrail, Hamas’ın Gazze’deki kontrolü ele geçirdiği 2007’den beri şehre insanlık dışı bir abluka uyguluyor. Abluka yetmezmiş gibi bir de ABD’nin liderliğindeki Batı’nın ambargosu eklenince şehrin ekonomisi ve halkı çok zor günler geçiriyor.

İşte Gazze'nin mazlum ve  fakat umut dolu çocuklarından kareler:

 

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #Gazze'de   #çocuklar   #var!   #(Foto   #Albüm)   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN