Firavun rejimi dirense de konvoy yolcuları kararlı 

Mısır, 2 gündür Akabe Limanı'nda bekleyen konvoyu, Akdeniz'deki El Ariş Limanı'ndan ülkeye alabileceğini belirtirken, konvoy ise bu limana gidişin uzun süreceği için Nueybe Limanı'na gitmek istiyor. Yetkililer, Kahire'nin inadının kırılmaması halinde konvoyu yakmayı planlıyor.

26-12-2009


Mısır, 2 gündür Akabe Limanı'nda bekleyen konvoyu, Akdeniz'deki El Ariş Limanı'ndan ülkeye alabileceğini belirtirken, konvoy ise bu limana gidişin uzun süreceği için Nueybe Limanı'na gitmek istiyor. Yetkililer, Kahire'nin inadının kırılmaması halinde konvoyu yakmayı planlıyor.

Konvoy, Filistin'e özgürlük için 5 Aralık'ta İngiltere'den yola çıkmıştı. Gittiği her ülkede kamuoyu oluşturan gönüllü ekip, sırayla Fransa, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Suriye topraklarından geçerek Ürdün'e ulaştı. Gittiği her ülkede sevgi gösterileriyle karşılanan Filistin Konvoyu, Mısır'a geçmek için Ürdün'ün Akabe şehrine geldi. Ancak Mısır hükümeti, konvoyun El Ariş Limanı'na gelmesini istedi. Siyasi sürecin işlediği gerginlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da devreye girdiği bildirildi. Ancak Mısır hükümeti sert tavrını sürdürüyor.

Filistin Konvoy Başkanı ve İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, olayı İsrail'in Mısır hükümeti üzerinde kurduğu baskı olarak değerlendirdi. Yaklaşık iki haftadır yolda olduklarını söyleyen Başkan Bülent Yıldırım, bu işin dönüşünün olmadığını belirtti. İsrail'in Filistin topraklarında altmış yıldır işgal uyguladığına değinen Yıldırım, buna dur demenin zamanının geldiğini ifade etti. Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: "Yaklaşık 220 araçla Filistin için yollara çıktık. Amacımız, bu kadarcık araçla yardım yapmak değil. Biz, uyuyan dünya insanını uyandırmak istiyoruz. Bunun için kamuoyu oluştura oluştura buraya kadar geldik. Fakat Mısır hükümeti bize zorluk çıkarıyor." Yıldırım, konvoy ekibinin çok kararlı olduğunu ve geri adım atmayacağını sözlerine ekledi.

Konvoy ekibinde bulunan İngiliz parlamenter George Galloway, bu konvoyun, İslam aleminin uyanışı olduğunu söyledi. Filistin'in işgali yüzünden yıllardır yollarda olduğunu vurgulayan Galloway, ambargo kaldırılana kadar mücadelenin süreceğini kaydetti. Mısır'ın izin vermemesinin kendileri için kötü bir yılbaşı olduğunu, 500 kişi, 220 araç ve yüz binlerce ton yardımla Akabe'de mahsur kaldıklarını söyledi. Mısır'ın en sonunda izin vereceğine inandığını belirten Galloway, bu kadar baskıya kimsenin dayanamayacağını savundu. Galloway, Müslüman bir ülkeye Mısır hükümetinin tavrının yakışmadığını da ifade etti.

Bu arada, konvoy ekibinin içinde bulunan bir grup, Kahire'nin kendilerine izin vermemesi halinde sırayla araçlarını yakacaklarını ve geri dönmeyeceklerini açıkladı. Akabe şehrinde kalan konvoy ekibini Ürdün polisi de kontrol altına tutuyor. Polis ekipleri, konvoyun şehir içine girmesine izin vermedi. Şehir dışında kontrol noktasında tutulan araçlardan ekip otobüslerle şehir merkezine getirildi. Burada kendi imkanlarıyla kalan gönüllüler, çöl ortamında tulumlar içinde yatıyor. Akabe şehrinde sessiz bekleyiş sürerken cuma namazı sonrası konvoy ekibi Filistin için yürüyüş gerçekleştirdi. Polis eşliğinde yürüyen grup, sessiz bir şekilde dağıldı.

Etiketler : #Firavun   #rejimi   #dirense   #de   #konvoy   #yolcuları   #kararlı    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN