Esed Rejimi 2 köyden sivilleri katlederek çekildi

Suriye'de Esed güçleri, Halep kırsalında dört gün önce ele geçirdiği üç köyün ikisinden çekilirken 49 sivili öldürdü. Ölenlerden 21'i kadın ve çocuk. Çatışmalar geri kalan bir köyde sürerken, kent merkezine yönelik hava bombardımanı şiddetlendi.

21-02-2015


Esed güçlerinin Halep'in kuzeybatı kırsalında 17 Şubat'ta başlattığı operasyonda ele geçirdiği üç köyden ikisi yoğun çatışmaların ardından tekrar muhaliflerin eline geçti. Al Jazeera Türk'e konuşan Türkmen Tugaylarından Liva Sultan Murat Komutanı Fehim İsa rejim güçlerinin Ridyen ve Harededniyen köylerinden çekilirken 49 sivili öldürdüğünü söyledi.

"Bu bölgeye 400 kişilk bir askeri güçle saldırdılar. 200 den fazla ölü ve 70'ten fazla esir vererek çekildikleri köylerde 49 sivili katlettiler. Katledilen sivillerden 21’i kadın ve çocuk. Bunlardan bazılarının ise başları kesilmiş olarak bulduk. Birçok cesedi ise tarlalardan topladık."

Çatışmaların ikinci gününde Ridyen köyünü yeniden ele geçiren muhalifler Cumartesi günü de Harededniyen köyünde kontrolü yeniden sağladı. Çatışmalar Esed güçlerinin elinde kalan son köy olan Başköy’de tüm şiddeti ile sürüyor.

Çatışmalar şiddetlendi

17 Şubat günü Esed güçleri tarafından başlatılan operasyonla muhaliflerin kontrolünde bulunan üç köy rejim güçlerinin eline geçmişti. Halep’in kuzeybatı kırsalında bulunan Caferi köylerinden Nübbul ve Zehra ile Handarat’ta bulunan rejim güçleri arasında bağlantıyı sağlama amaçlı operasyonun ardından bölgede çatışmalar şiddetlendi.

Halep kırsalında çatışmalar sürerken şehir merkezine yönelik hava bombardımanları da arttı. Liva Sultan Murat Komutanı Fehim İsa, günde ortalama 25-30 hava saldırısı yaşandığını söylüyor: 

"Şu an savaş boyunca gördüğümüz en şiddetli hava bombardımanlarını yaşıyoruz. Lazkiye, Hama, Humus ve Halep’te bulunan askeri havaalanlarından kalkan uçak ve helikopterler sürekli şehri bombalıyor. Esed kırsalda büyük kayıplar verdi. Şimdi öfkesini Halep’te yaşayan sivil halktan çıkarmak istiyor ve son üç gündür günlük ortalama 25-30 arası hava saldırısına maruz kalıyoruz."

Göçten dolayı can kaybı az

Halep’te merkezde yoğun bombardımana rağmen ölüm oranın azlığını şehrin büyük oranda göç vermesine bağlayan Türkmen Komutan şunları söyledi.

"Halep merkezde varil bombaları ve füzelerden dolayı şu ana dek toplam 27 can kaybı yaşandı. Şayet halen eski nüfus yoğunluğu olsa Halep’te gerçekten binlerce insan bu bombardımanlarda hayatını kaybederdi. Bugün Sahor semtine atılan varilden dolayı aynı aileden 9 sivil öldü. 14 sivilde bu son saldırılarda yaralandı."

Rejim çatışma bölgesine 2 Scud füzesi attı

Sultan Murat Tugayı komutanı çatışma bölgesi içerisinde yer alan Hereitan bölgesine geçtiğimiz Cumartesi 2 adet Scud atıldığını söyledi. "Füze saldırısında can kaybımız yok" diyen Fehim İsa, Cuma ve Cumartesi günü Halep’te bazen 6-7 uçak ve helikopterin aynı anda bombalamaya katıldığını ve bu konuda ellerinden hiçbir şey gelmemesinden dolayı sivil ölümlere engel olamadıklarını belirtti.

(Yılmaz Bilgen / Al Jazeera)

Etiketler : #Esed   #Rejimi   #2   #köyden   #sivilleri   #katlederek   #çekildi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN