Direniş, Hamas’ın popülaritesini artırdı

ABD ve Siyonistlerle işbirliği yapan Mahmut Abbas’ın liderliğindeki El Fetih’e ilgi azalırken, Gazze’de işgalcilere karşı en büyük direnişi gösteren Hamas’ın Arap dünyasındaki popülaritesi giderek artıyor.

07-07-2008


ABD ve Siyonistlerle işbirliği yapan Mahmut Abbas’ın liderliğindeki El Fetih’e ilgi azalırken, Gazze’de işgalcilere karşı en büyük direnişi gösteren Hamas’ın Arap dünyasındaki popülaritesi giderek artıyor. 
  
ABD’nin yaptırdığı araştırmalara göre uluslararası güçlerin tüm baskılarına, “uluslar arası toplum” olarak nitelendirilen hâkim güçlerin dışlamalarına ve “Ortadoğu Dörtlüsü” olarak isimlendirilen İsrail’in çıkarlarını takip koalisyonunun bütün dayatmalarına rağmen, Arap dünyasında Filistin İslâmî Direniş Hareketi’ne ilgi ve destek her geçen gün artıyor.

Amerika’daki bir üniversitenin yaptırdığı araştırmaya göre Arap toplumlarının çoğunluğunda işgalci Siyonist devletle Filistin arasındaki çatışma, öncelikli konuların merkezinde yer alıyor.

Büyük çoğunluk da bu meselenin köklü bir çözüme kavuşturulabileceğini düşünmüyor. Kitleler nezdinde de el-Fetih’e nispetle kararlı tutumundan dolayı Hamas’ın popülaritesi artıyor.

Siyonistlerin tanınmış gazetelerinden Haaretz’in yayınladığı habere göre söz konusu araştırma, ABD’nin ileri gelen üniversitelerinden Maryland Üniversitesi’ne bağlı Enver Sadat Barış ve Kalkınma Merkezi’nin Başkanı Şibli Telhumi’nin gözetiminde yürütüldü.

Telhumi, araştırmayla ilgili yorumunda: “Arap-İsrail sorunu Arapların dünyayı seyretmede kullandıkları bir balkon gibidir” ifadesini kullandı. Telhumi meselenin öneminin 2002’den sonra daha da arttığına dikkat çekti.
Araştırmaya göre Mısırlıların yüzde 88’i, Ürdünlülerin yüzde 100’ü, Lübnanlıların ise yüzde 99’u “Arap-İsrail sorunu”nu en önemli 3 sorun arasında görüyor.

Ankete katılanların yüzde 8’i El Fetih’e, yüzde 18’i Hamas’a, yüzde 38’i ise her ikisine birden meyilli olduğunu ortaya koydu. Ankete katılanlara bölge için en tehlikeli devlet veya gücün hangisi olduğu soruldu. Tümü Siyonist işgal devleti olduğu üzerinde ittifak etti.

Tanınmış ilim adamlarından Prof. Abdussettar Kasım, araştırmayla ilgili değerlendirmesinde Filistin direnişinin Arap toplumlarının tacı olduğuna ve bu direnişe sahip çıktıklarına dikkat çekti. (Vakit)

Etiketler : #Direniş   #   #Hamas’ın   #popülaritesini   #artırdı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN