Çin'den akla ziyan 'Uygur kampları' açıklaması

Birleşmiş Milletlerin, 'terörizmle mücadele' gerekçesiyle zorla kamplarda tutulan 1 milyon Uygur Türkünün serbest bırakılması çağrısına Çin’den akla ziyan bir savunma geldi. Çin savunmasında, "Müslümanlara kötü muamele uygulanmıyor, radikal İslam'a karşı eğitim veriliyor" ifadelerini kullandı.

14-09-2018


Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi’ne bağlı İnsan Hakları Bürosu’ndan yapılan açıklamada, "iddia edilenin aksine söz konusu ‘eğitim merkezlerinde’ herhangi bir kötü muamele yapılmadığı" belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yaptığı açıklamada Çin hükümetinin, ülkenin kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslüman Uygur Türklerine 'sistematik insan hakları ihlallerinde bulunduğunu' bildirmişti.

Batılı ülkelerin radikal İslam'ın tehlikeli sonuçlarına karşı başarısız kaldığını söyleyen Çinli yetkililer, ülkenin güvenliği açısından, bir kaç günden 2 aya kadar süren söz konusu eğitimlerin 'faydalı' olduğunu ileri sürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin yönetiminin Müslüman Uygur Türklerine yönelik işlediği insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım hazırlığında olduğu ortaya çıktı.

The New York Times'ın Beyaz Saray'a dayandırdığı haberine göre, Trump yönetimi bu doğrultuda Çinli yetkililer ve şirketler için yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Yaptırım tartışmalarının Beyaz Saray, Dışişleri ve Hazine Bakanlığı'nda devam ettiği kaydedildi. Yaptırımların uygulanması durumunda ABD yönetimi Çin'i ilk kez insan hakları ihlalleri nedeniyle cezalandırmış olacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD'li yetkililerin Pekin yönetimine yaptırım adımına ilişkin, Çin'in insan hakları kayıtlarının ABD'den daha iyi durumda olduğunu savunarak, Çin'deki etnik azınlıkların dini özgürlüklerinin kanunlarla korunduğunu iddia etti.

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çin Hükümeti Özel Temsilcisi Le Yucheng ile bir araya geldi. Bakanlıktan yapılan resmi açıklamada, görüşmede güncel konuların ele alındığı belirtilirken Çin’deki insan hakları ihlalleri konusunda her hangi bir açıklama yapılmadı.

Çin'de resmi rakamlara göre en az 23 milyon Müslüman yaşıyor. Çin'in özerk bölgesi Sincan'da nüfusun yüzde 45'ini Müslüman Uygurlar oluşturuyor.

Etiketler : #Çin'den   #akla   #ziyan   #'Uygur   #kampları'   #açıklaması   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN