Çağımızın şahitlerinden Fadlallah vefat etti

İslam dünyasının önde gelen düşünürlerinden Muhammed Hüseyin Fadlallah vefat etti.

04-07-2010


İslam ve Hayat

İslam dünyasının önde gelen düşünürlerinden Muhammed Hüseyin Fadlallah vefat etti. Lübnan Hizbullahı'nın manevi lideri olarak bilinen 75 yaşındaki Fadlallah, iç kanama teşhisiyle Cuma gününden bu yana hastanede tedavi ediliyordu. 

Ayetullah el-Uzma Muhammad Hussein Fadl-Allāh, Lübnanlı bir ailenin oğlu olarak Irak'ın Necef kentinde doğdu. 1952 yılında Lübnan'a göç etmeden önce Necef'te İslami İlimleri okudu. Takip eden yıllarda yüksekokullarda ders vermip kendini yoğun bir şekilde dini ilimlere vermiş, onlarca kitap yazmış, çok sayıda Medrese'nin yanı sıra 'Mabaret Cemiyeti'ni kurmuştur. Bu cemiyetin çatısı altında ayrıca bir kütüphane, bir kadın kültür merkezi ve bir polikliniğin kurulmasını sağlamıştır.

İran İslam Devrimi hedeflerini savunmuş ve aynı görüşü paylaşan Lübnan'daki islami hareketleri destekleniştir. Vaazlarında İsrail'in Lübnan topraklarını, Batı Şeria ve Gazze Şeridi işgaline karşı silahlı direnişe çağırmış, Siyonizm'e karşı bir tutum göstermiştir.

Fazlullah birkaç kez canına kast eden saldırılara maruz kalmıştır. Bunlardan biri CIA'nin sponsorluğu ve Suudi Arabistan tarafından finanse edilen, 80 kişinin ölümüne neden olan 8 Mart 1985 tarihinde Beyrut'ta düzenlenen bombalı araçlı saldırıydı.

ÜMMETİN BİRLİĞİ İÇİN ÇALIŞTI

Lübnan Hizbullah’ı Muhammed Hüseyin Fadlallah’ın vefatından dolayı bir taziye mesajı yayınladı.

Fadlullah’ın İslam ümmetinin birliği için çalıştığını belirten Hizbullah "İslam ümmetinin ve bütün dünyanın, açık ve cesur bir şekilde direnişi ve kahraman mücahidleri destekleyen bir alimi kaybettiğini” kaydetti.

Hizbullah, ünlü alim Fadlullah’ın “Ümmetin birliğinin en önde gelen savunucularından olarak bölünme ve ihtilaflara karşı mücadele vererek halkla ve onların problemleriyle iç içe yaşadığını” ekledi.

 

Etiketler : #Çağımızın   #şahitlerinden Fadlallah   #vefat   #etti   
YORUMLAR
  • ADEMOĞLU   06-07-2010 19:20

    Allahın rahmetini ve merhametini kazanmaya yönelik hayatın bizlere rehber olmuştur,muvahit hayatın,muttaki duruşun,mü mince mucadelenden dolayı mevlam razı olsun davanı ve misyonunu taşımak içn gayret edeçeğiz inşallah. Allah sana rahmet etsin.

  • ilyas metin   05-07-2010 19:26

    biz müslümanlar ondan razı idik Allah da ondan razı olsun. Cennet mekanı olsun

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN