BM, başörtüsü yasağını nihayet takibe aldı

BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi (CEDAW) Türkiye’den başörtü yasağının eğitim, iş, sağlık, siyasi ve kamu alanlarındaki etkisiyle ilgili çalışma başlatmasını istedi. Komite, başörtü ayrımcılığının kaldırılmasına yönelik alınan tedbirlerle ilgili de ayrıntılı bilgi talep etti.

19-08-2010


BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi (CEDAW), Türk hükümetinden, başörtüsü yasağının eğitim, iş, sağlık ve kamu alanlarındaki etkilerini incelemesi ve bu durumun, kadınlara karşı ayrımcılığa yol açmasını önlemek üzere alınan önlemlere ilişkin bilgi vermesini istedi.
CEDAW, geçen ay BM’de düzenlenen ve Türkiye’nin 6. dönemsel ülke raporunu komite önünde savunduğu toplantının ardından, bu toplantıya ilişkin sonuç gözlemlerini açıkladı.

New York’ta bu yıl 12-30 Temmuz tarihleri arasında 46. oturumunu düzenleyen CEDAW Komitesi, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın Türkiye’nin raporuyla ilgili bilgi verdiği ve soruları cevapladığı 21 Temmuz’daki toplantı ve raporla ilgili “Sonuç Gözlemleri” başlıklı değerlendirmesinde, “iyi yapılandırılmış bir rapor” hazırlayan Türkiye’ye takdirlerini sundu.

Türkiye’nin, dönemsel ülke raporunu, hem devlet kurumlarının hem de sivil toplum örgütlerinin görüşlerini alarak hazırlamasından övgüyle söz eden CEDAW, toplantılara üst düzeyli kalabalık bir heyetle katılmasından duyulan memnuniyeti de vurguladı.
Türkiye raporuyla ilgili bilgi verilen toplantı sırasında CEDAW Komitesi ve Türk delegasyonu arasında “dürüst, açık ve yapıcı bir diyalog” yaşandığı, Türk heyetinin, komitenin sözlü sorularına da detaylı cevaplar verdiği kaydedildi.

“Sonuç Gözlemleri” raporunda, Türkiye’nin, ülkede kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi amacıyla üstlendiği yasal reformlar, politika, plan ve programlardan övgüyle söz edildi ve kaydedilen ilerlemelerle ilgili ayrıntılı bilgi verildi.

Raporda, Türkiye’nin uygulamada bazı eksikleri bulunduğu belirtildi ve kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması yönünde çeşitli tavsiyeler verildi. CEDAW Sözleşmesi’nin Türkiye’de her kesim tarafından anlaşılması ve uygulanması amacıyla bilgilendirici kampanyalar düzenlenmesi istenen raporda, Türk Ceza Kanunu’nun 287’inci maddesinde yer alan genital muayenede, kadının rızasının alınmasının gerektiği belirtildi.

Komite, Türk hükümetinden, başörtüsü yasağının eğitim, iş, sağlık, siyasi ve kamu alanlarındaki etkisiyle ilgili çalışma başlatmasını istedi. Komite ayrıca hükümetten, bu çalışmaların sonuçları ve yasağın herhangi bir ayrımcı sonuca yol açmasının ortadan kaldırılmasına yönelik alınan önlemlerle ilgili ayrıntılı bilgi de talep etti. CEDAW, hükümetin bu konuda “istatistik verileri ve bilgi sağlamadığını” iddia etti.

Raporda CEDAW, Türkiye’den, kadınların eşitliğinin sağlanması ve ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik alınan “geçici özel önlemlerin” kapsamının genişletilmesini isterken, Türkiye’de halen kadının toplumdaki rolü konusunda kalıplaşmış klişelerin bulunduğunu belirtti.

(Kaynak: Vakit)

Etiketler : #BM   #   #başörtüsü   #yasağını   #nihayet   #takibe   #aldı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN