Balyoz iddianamesi mahkemeye sunuldu

Balyoz Darbe Planı iddianamesi, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

06-07-2010


Balyoz Darbe Planı iddianamesi, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 
 
Alınan ilk bilgilere göre, Emekli Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek de sanıklar arasında yer alıyor.

Darbe şafak sökmeden saat 03.00'te yapılacaktı  
 
Birinci Ordu'da yapılan seminerde, sıkıyönetim planlarının Powerpoint sunumunda Sıkıyönetim Harekatı'nın başlama saati 03:00'ı gösteriyor.

BÜTÜN SUNUMDA İÇ TEHDİT VAR

5-7 Mart 2003'teki seminerde Birinci Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın AK Parti'ye yönelik husumeti, Taraf'ın yayımladığı kayıtlarda yer alıyor. Planlanan güvenlik harekatının iç tehdide yönelik olduğu da seminerde Powerpoint sunumlarında açıkça görülüyor.

BÖLGE BÖLGE HAREKAT PLANLARI

Balyoz darbecilerinin Marmara için nasıl bir sıkıyönetim modeli düşündüğü, İstanbul'daki riskli bölgeler ve asker sayıları sunumlarda tek tek yer alıyor. Askerin 'dış tehdide' yönelik dediği planın aslı maksadı slaytlarla aydınlanıyor.

DARBE ŞAFAK SÖKMEDEN SAAT 3'TE YAPILACAKTI

Taraf, bugün Balyoz Harekat Planı'nda Marmara Bölgesi için nasıl bir sıkıyönetim uygulaması öngörüldüğüne ilişkin slaytların bir derlemesini yayımlıyor. Sıkıyönetim için şafak sökmeden düğmeye basılıyor, harekatın başlama saati sabaha karşı 03:00...

Harekat için öngörülen sıkıyönetim yapılanmasında birebir 12 Eylül model alınmış. Yine harekat kapsamında Güneydoğu'da görev yapan köy korucularının 'avcı birlik' olarak İstanbul'a gönderilmesi planlanıyor.

Taraf'ın geçen hafta yayımlamaya başladığı ve içeriğinin birçok ayrıntısını sayfalarına taşıdığı Balyoz Güvenlik Harekat Planı için "yok" dendi, "Harp Oyunu" dendi, "dış tehdit odaklı" dendi, "rutin tatbikat" dendi.

Oysa İstanbul'da iki camiye Cuma namazı sırasından saldırılmasını, bir Türk savaş uçağının Özel Filo jetlerince düşürülmesini de kapsayan Balyoz, hazırlanan tutuklama listelerinden, oluşturulan yeni bakanlar kurulundan, yazılan hükümet programından da anlaşılabileceği gibi tam teşekküllü bir darbe planıydı.

3 Kasım 2002 seçimleriyle işbaşına gelmiş AKP Hükümeti'ni "iç tehdit" olarak algılayan ve devrilmesini öngören bu planın bazı aşamaları, İstanbul Selimiye Kışlası'nda 5-7 Mart 2003 tarihlerinde yapılan plan seminerinde masaya yatırıldı.

Dönemin Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, o seminerde, altında kendi adı olan ve yine o dönemde Kurmay Albay rütbesiyle Birinci Ordu Harekat Başkanı konumundaki Süha Tanyeri'nin bilgisayarından çıktığı elektronik olarak kanıtlanabilen Balyoz Güvenlik Harekat Planı'nın adını anmasa bile içeriğine ilişkin birçok ipucu verdi...

SLAYTLAR DARBEYİ ANLATIYOR

Doğan, o seminerde AK Parti'ye duyduğu husumeti gizlemedi; bazı katılımcılar da 12 Eylül 1980 benzeri bir müdahale gerektiğinden söz etti. Söz konusu seminerde, planlanan harekatın iç tehdide yönelik olduğu konusunda kuşku bırakmayan Powerpoint sunumlar da yapıldı. Taraf, bugün bu sunumlardaki slaytların bir derlemesini yayımlıyor. Balyoz darbecilerinin Marmara Bölgesi için nasıl bir sıkıyönetim uygulaması öngördüklerine ilişkin ayrıntılı Birgiler içeren bu slaytları izleyince, Genelkurmay yetkililerinin "dış tehdide yönelikti" dedikleri ve içeriğinde tam olarak haberdar olmadıklarını itiraf ettikleri plan seminerinin kapsamı da günışığına çıkıyor.

(Kaynak: Zaman / Taraf)

Etiketler : #Balyoz   #iddianamesi   #mahkemeye   #sunuldu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN