Askeri mahkeme, Canan'ın katillerini bulamadı!

Van Hacıbekir Kışlası yakınında ailesiyle piknikten dönerken başına isabet eden kurşunla hayatını kaybeden 16 yaşındaki Canan Saldık'ı vuranlar 'suçsuz' bulundu.

06-03-2011


Van Askerî Mahkemesi'nde görülen duruşmada 'ölüme sebebiyet vermek' ve 'görevi kötüye kullanmak' iddialarıyla yargılanan 5 asker beraat etti. Ailenin avukatları, kararı temyize götürdü.

Van Hacıbekir Kışlası yakınında piknik dönüşü başına isabet eden kurşunla hayatını kaybeden 16 yaşındaki Canan Saldık'ın davasında şaşırtıcı bir karar çıktı. Askerî mahkeme, 25 Şubat 2011'deki duruşmada, ölüme sebebiyet ve görevi kötüye kullanmakla suçlanan 5 asker sanığın beraatine hükmetti. Aralarında bir albay, bir binbaşı, bir başçavuş ve iki erin bulunduğu sanıklar, 2 ile 6 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanıyordu. 21 Temmuz 2010'daki hadiseyle ilgili yargılamanın kısa sürede sonuçlanması ve sanıkların beraat etmesi Saldık ailesini şoke etti. Karar temyize götürüldü.

21 Temmuz 2010 tarihinde annesi ve kardeşleriyle birlikte piknik yapan Canan Saldık, başına isabet eden kurşunla hayatını kaybetmişti. Canan'ın ölümüne neden olan kurşunun köy yakınındaki Hacıbekir Kışlası'ndan geldiği iddia edilmişti. Bunun üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı soruşturma başlatmıştı. Açılan davada, 3'ü rütbeli 5 asker ölüme sebebiyet vermekten 2 ile 6 yıl arasında hapis cezasıyla yargılandı. Kısa sürede sonuçlanan davada çıkan karar aileyi şoke etti. Aralarında bir albay, bir binbaşı, bir başçavuş ve iki erin bulunduğu 5 sanık hakkında beraat kararı çıktı. 25 Şubat 2011'de Van Askerî Mahkemesi'nde yapılan nihai duruşmada çıkan kararda sanıklar, ölüme sebebiyet vermek ve görevi kötüye kullanmak suçlamalarından beraat etti. Karardan tatmin olmayan Canan Saldık'ın ailesi, avukatları İsmail Say ve Sinan Özaraz aracılığıyla kararı Askerî Yargıtay'a götürdü.

Canan'ın ölümüyle ilgili Van Askerî Mahkemesi'nde süren davada bir bilirkişi raporu da hazırlandı. Balistik inceleme uzmanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Adem Şimşek ve Piyade Yarbay Levent Ayık'ın imzasını taşıyan 27 sayfalık raporda, olayın Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Hacıbekir Kışlası atış alanında zırhlı araç üzerine monte edilen Bixi markalı makineli tüfeğin 5 numaralı atış görevi sırasında yaşandığı belirtildi. Pek çok olumsuz koşulun sıralandığı raporda, bunlardan dolayı sanıkların suçlanamayacağı ifade edildi. Yaşanan ölüm olayının, gerçekleştiği yerin askerî yasak bölge olarak ilan edilmemesi ve insanların serbest olarak girmelerine müsaade edilmesinden kaynaklandığı dile getirildi.

(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #Askeri   #mahkeme   #   #Canan'ın   #katillerini   #bulamadı!   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN