AKP "iman" tazeliyor: Başörtüsü resmen yasaklanıyor

Kapatma davasıyla "yola getirilen" AKP, kamuda ve ortaöğrenimde başörtüsü dahil tüm dini simgeleri Anayasa ve yasalarla yasaklayacak.

14-04-2008


Kulislere sızan bilgilere göre AKP'ye kapatma davası açılmasına neden olan krizi, laiklik güvencesi içeren "demokratikleşme" paketiyle aşacak.

Kapatma davasının ardından önce parti kapatmayı engelleyecek anayasal değişiklikler üzerinde odaklanan, ama "Bu, etik ve meşru olmaz" eleştirileri üzerine rotayı Avrupa Birliği'ne çevirip demokratikleşme paketi hazırlığına girişen AKP, 'laiklik hamlesi'ne hazırlanıyor.

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısından sonra Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın "Kaygıları giderecek adımlar atılacak" sözleriyle ipucunu verdiği düzenlemenin 'laikliğin anayasal ve yasal güvencelerinin güçlendirilmesi' olduğu öğrenildi.

İKİ KRİTİK CÜMLE

Kulislere sızan bilgilere göre halen üzerinde çalışılan demokratikleşme paketinde, Anayasa ve yasalara türbanı da içeren dinsel simgelerin kullanımına ilişkin hükümler konulacak.

Anayasa'nın temel hak ve özgürlüklerle ilgili maddelerine eklenebileceği belirtilen düzenlemenin "Devlet memurları, kamu kurumu yöneticileri dinsel simge kullanamaz" ve "İlk ve ortaöğretimde dinsel simge sayılan kıyafetler giyilemez" şeklinde olabileceği belirtiliyor.

Üyelerinin "Kamuda ve ortaöğretimde de türban serbest olmalı" açıklamaları nedeniyle sert eleştirilerle karşılaşan AKP, böylece partisine yönelik kapatma davasına neden olan kaygılara karşı laiklik güvencesi getirmiş olacak.

AKP'nin üzerinde çalıştığı bu düzenlemeleri de içeren paketin, Başbakan Erdoğan'ın onayından geçmesinin ardından muhalefet partilerine de uzlaşma için götürülmesi bekleniyor.

Görüşmelerden sonuç alınması halinde paket yasalaştırılacak; uzlaşma çıkmazsa AKP yeniden bir durum değerlendirmesi yapacak. Yola devam mı tamam mı bu değerlendirmenin ardından netlik kazanacak.

Kapatma davasının ardından izlenecek yol haritasını belirlemek üzere önceki gün toplanan AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda (MKYK) çok sert tartışmalarla ilerleyen süreçte tansiyonun düşürülmesi, demokratikleşme konusunda adımların atılması, bunun için de muhalefetle uzlaşma aranması kararlaştırılmıştı.

GERİ ADIMIN ADI "ORTAK PAYDA"!

MKYK'da ayrıca sürpriz bir şekilde 'laiklik' vurgusu yapılmış, toplantının ardından açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Fırat da "Bu süreç hepimiz için bir özgürlük ve sosyal barış güvencesi olan laiklik ilkesini ortak paydamız olarak siyasi rekabetin üzerinde tutmak için de önemli bir fırsat oluşturmaktadır" diye konuşmuştu.

MKYK'dan kulislere 'toplumda oluşan laiklikle ilgili kaygıların giderilmesi yönünde gereken düzenlemeler yapılması, bu kapsamda muhalefetle görüşmelerde ortak payda belirlenmesinin de kararlaştırıldığı' haberi yansımıştı. (Dünya Bülteni)

Etiketler : #AKP   #iman   #tazeliyor:   #Başörtüsü   #resmen   #yasaklanıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN