Stratfor: Darbe sonrası bölge Türkiye'siz dizayn edilecek

‘Gölge CIA’ olarak bilinen ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, askeri darbe girişiminin Türk ordusuna büyük zarar vereceğini ve ordunun nizamı sağlayana kadar bölgenin dizayn edileceğini iddia ediyor.

25-07-2016


Türkiye’deki askeri darbe girişimi sonrası Batı medyasında TSK’nın geleceği ve mevcut durumu tartışılmaya başlandı.

ABD’li küresel istihbarat ve araştırma kuruluşu Stratfor’da yayınlanan bir analizde Türkiye’nin bir devlet krizine sürüklendiği, bu durumun IŞİD ve PKK gibi örgütlerin güçlendiği döneme denk gelmesinin sorunları ciddi boyuta ulaştırdığı kaydedildi. Kurumsal kimlikle yayınlanan makalede “Darbe ordu içerisinde bölünmelerin ne kadar ciddi bir hal aldığını ortaya çıkardı. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti TSK içerisinde büyük tasfiyelere başlayacak. Artık Ankara’nın politik güç ve ulusal strateji olarak ordunun kullanması oldukça güçleşecek” ifadelerine yer verildi.

Stratfor analizinde ayrıca “Her ne kadar darbe girişimini engellense de Ankara uzun süre buradan yeni bir hareketlenme olmaması için tetikte olacak. Türk askerinin üst komutasında bir azınlık darbeye destek verdi. Bu yüzden ordunun kapasitesi uzun bir süre engellenecek. Yeni süreçte ise ordu saflarında moral bozukluğu ve mücadelede uyum azalması muhtemel yaşanacak ilkler arasında. Rutin tatbikatların da olumsuz etkilenmesi kesin. Güvenliğin de geleceğinden hiçkimse emin olamaz. Zaten askeri operasyonlar daha fazla izne ve kontrole tabi tutulacaktır.” görüşüne yer verildi.

Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun bir kaos içerdiğini belirten Strafor’a göre, TSK’nın mevcut durumdan kurtulması çok uzun yıllar alacak. Düzenin tekrar tesis edilmesine kadar geçen süre de Türkiye için kayıpların olduğu bir dönem olacak.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #Stratfor:   #Darbe   #sonrası   #bölge   #Türkiye'siz   #dizayn   #edilecek   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN