Siyonist işgal rejiminin Gazze'deki katliamına Türkiye ve dünyada protestolar

ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs'e taşınması ve işgal ordusunun, Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde 55 Filistinliyi şehit etmesi nedeniyle Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkede protesto gösterileri düzenlendi.

15-05-2018


ABD Başkanı Donald Trump'ın tüm dünyayı karşısına alarak Amerika büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için Gazze sınırında protesto gösterileri düzenleyen Filistinlilere İsrail askerleri saldırdı.

Filistinli sivillere gerçek mermilerle müdahale eden İsrail, 59 Filistinliyi şehit etti, 3 bine yakın Filistinliyi de yaraladı. İsrail'in kanlı müdahalesi ve ABD elçiliğinin Kudüs'e taşınması dünyada da büyük tepkiyle karşılandı. Daha önce Filistinli Güçler ve Faaliyetleri Genel Koordinatörü İsam Ebu Bekir tarafından 46 ülkede yapılacağı duyurulan gösteriler, İsrail katliamı sonrası daha şiddetli bir şekilde yapıldı.

İstanbul'dan direnişe selam

İsrail ve ABD’nin tahriki İstanbul’da İHH İnsani Yardım Vakfı öncülügünde ‘İşgale karşı ses ver’ sloganı ile düzenlenen prototesto gösterisiyle lanetlendi. Taksim Tünel’de akşam saatlerinde başlayan protestoya katılan onbinlerce vatandaş, “Mehmetçik Kudüs’e”, “Kahrolsun İsrail “, “Kudüs yalnız değildir”, “Müslüman dünyası Kudüs’e sahip çık”, “İstanbul’dan Kudüs’e direnişe bir selam” sloganları ile taksim tünelden Galatasaray Meydanına kadar yürüdü. Protesto da konuşan iHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “Bugün toprağa şehitler verdik. İsrail gösteri yapan silahsız Filistinlileri katletti. Nasıl ki Mavi Marmara ve Gazze konvoyuyla geldiysek bundan sonra da uçaklarımızla geliriz” dedi.

 

 

Yahudilerden de destek geldi

Avrupa’daki gösterilerin merkezi İtalya, Hollanda ve Avusturya oldu. İtalya’nın başkenti Roma’da yapılan gösteride Esquilino Meydanı’ndan Vittorio Emanuele II Abidesi’ne yürüyen grup, “Özgür Filistin” sloganı attı. Protestocular ellerinde Filistin bayraklarının yanı sıra “Filistin halkı için hayat, toprak ve özgürlük”, “Kudüs, sonsuza dek Filistin’in başkenti”, “Duvara ve İsrail işgaline hayır” yazılı pankartlar taşıdı. Göstericiler ayrıca dev bir Filistin bayrağı açtı.

FİLİSTİN İÇİN ÖZGÜRLÜK

Hollanda’daki gösteriler Rotterdam’da yapıldı. Çoğunluğu Hollandalılardan oluşan ve aralarında Yahudilerin de bulunduğu Gazze İçin Rotterdam Vakfı’nca organize edilen, Filistin İçin Gençlik Vakfı, Filistin’de Adalet İçin Üniversiteliler Vakfı ve farklı siyasi partilerin gençlik kollarının destek verdiği yürüyüş için toplananlar Rotterdam çarşı merkezinde yürüdü. Yürüyüşe katılanlar, Filistin bayraklarıyla “Büyük Dönüş Yürüyüşü” pankartının yanısıra “Filistin için özgürlük”, “Boykot İsrail”, yazılı dövizler taşıyarak, canlı müzik eşliğinde “Özgür Filistin” sloganları attı.

İŞGAL 70 YILDIR SÜRÜYOR

Avusturya’daki gösteriler ise Filistinli Gençlik Derneği, Avusturya Boykot, Tecrit, Yaptırımlar (BDS) Hareketi ile Dar al Janub Derneğince düzenlendi. Göstericiler, Filistin bayraklarının yanı sıra “Özgür Filistin”,” İşgal 70 yıldır sürüyor” yazılı pankartlar açtı.


 

 

ELÇİLİKLER KAPATILSIN

Yıldırım şunları kaydetti: “Bundan sonra ‘Mehmetçik Kudüs’e’ diyoruz. Dünyadaki zulmün bitmesi için Siyonizmin Filistin topraklarından denize dökülmesi gerekiyor. Acilen bütün islam ülkeleri İsrail’in elçilik ve konsolosluklarını kapatmalıdır. Türkiye’deki İsrail’in konsolosluğu kapatılsın elçisi konsolosu sınırdışı edilsin. Ramazan boyunca İstanbul’daki İsrail konsolosluğunu kuşatacağız. İftar ve sahuru orada yapacağız. Türkiye’deki savcıları göreve davet ediyoruz. Mavi Marmara anlaşmasının iptalini istiyoruz. One minute’yi unutma İsrail. Türkiye eski Türkiye değil. Artık çok güçlü. Sizi elimizle düzelteceğiz.”

DEVLET DÜZENLEDİ

Sudanlılar ise başkent Hartum’da Filistinlilerin Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne destek gösterisinde Nekbe protesto edildi. Sudan Ulusal Meclisi Filistin Dostluk Konseyi tarafından Yeşil Alan Meydanı’nda düzenlenen gösteriye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim Sennusi, Kültür Bakanı Hasan Tayyip Bedevi, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Lübnan’da yapılan gösterilerde ABD ve İsrail bayrakları ile Trump resimleri yakıldı.

(Dünya Bülteni / İslam ve Hayat)

Etiketler : #Siyonist   #işgal   #rejiminin   #Gazze'deki   #katliamına   #Türkiye   #ve   #dünyada   #protestolar   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN