“Roboski raporu reddedilmeli”

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ile Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Serdar Bülent Yılmaz komisyonun Roboski raporuyla ilgili açıklama yaptı.

26-03-2013


Mazlum-Der  Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ile Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Serdar Bülent Yılmaz komisyonun Roboski raporuyla ilgili açıklama yaptı.

Ünsal, alt komisyon raporunun, komisyonca reddedilmesi gerektiğini savundu.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na Uludere Alt Komisyonu’nun hazırladığı rapor taslağı, 6 Mart’ta üç muhalefet oyuna karşı beş AKP’li üyenin oylarıyla kabul edildi. Rapor, incelenmek üzere komisyona gönderildi.

28 Aralık 2011’de Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçakların bombardımanıyla, Şırnak ili Uludere (Qileban) ilçesine bağlı Gülyazı (Bujeh) ve Ortasu (Roboski) köylerinden 34 kişi öldürüldü. Olayla ilgili soruşturmaya gizlilik kararı konuldu, soruşturmada halen bir ilerleme sağlanamadı.

“KATLİAM FAİLSİZLEŞTİRİLDİ”

Mazlum-Der Başkanı Ünsal, açıklamasında özetle şu noktalara değindi:

“Bir katliamı araştırmakla yükümlü Meclis alt komisyonunun 15 ay çalıştıktan sonra hazırladığı raporda, sorumlular hakkında bir bulguya ulaşmak yerine katliamı failsizleştirmesi, buna mukabil üzerine hiç vazife olmayan işlerden olan niyet ve kasıt araştırmasına yönelerek katliamı ‘olur böyle vakalar’ lakaytlığına indirgemesi, en hafifinden görev kusurudur.”

“Devletin bu katliama dair yaklaşımını en iyi gösteren tavrı olan, olaya karışan tek bir kimseyi dahi idari soruşturmayla açığa almaması ve yargı önüne çıkarmamasına mukabil, mağdur köylülere idari para cezaları kesmesi ve mağduriyetlerini seslendirmek isteyenleri kolluk ve yargı baskısıyla susturmaya çalışması adeta Uludere Alt Komisyonu’na örnek oldu.”

“TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Alt Komisyon raporunu ele alırken adına ve misyonuna yaraşır bir yaklaşım içinde olmalı.”

“HELALLEŞME ROBOSKİ’DEN BAŞLAMALI”

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Yılmaz da raporu, “devletin ve başındaki iradenin aklandığı her yerinden belli olan rapor” diye tanımladı.

Açıklamada, rapordaki “Olayın kasten yapıldığına yönelik olarak herhangi bir delil elde edilemediği görüş ve kanaatine varılmıştır” ifadesiyle, olayın üstünün örtülmeye çalışıldığı anlatıldı.
 

(Kaynak: Bianet)

Etiketler : #Roboski   #raporu   #reddedilmeli   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN