Roboski katliamı 1. yılında Fatih’te protesto edildi

Özgür-Der, katliamın 1. yıldönümünde Roboski’nin faillerinin bulunması için Fatih Postanesi önündeydi.

28-12-2012


Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünden 34 kişinin sınır ticareti için gittikleri Irak’tan dönüşlerinde TSK’ya ait uçaklar tarafından bombalanarak katledilmeleri Özgür-Der mensupları tarafından protesto edildi.

Aradan geçen zamana rağmen katliamın faillerinin halen bulunamamasının kınandığı eylemde “Suçlular Cezasız, Adalet Sözde Kalmasın! Roboski Katliamının Failleri Bulunsun!” yazılı pankart açıldı.

Murat Ayar’ın sunumunu gerçekleştirdiği eylemde “Geciken Adalet Değildir!”, “Roboski’nin Utancı Hükümet’in Omzunda!”, “Roboski’nin Failleri Bulunsun, Katliamın Hesabı Sorulsun!”, “Ölen Kardeşin, Vurulan Sensin!” yazılı dövizler taşındı.

Olayın Sorumluluğu Hükümette!

Eylemde bir konuşma yapan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Roboski’de yaşanan olayın üzerinden bir sene geçmesine rağmen olayın faillerine ulaşılamamasının öncelikli sorumlusunun Hükümet olduğunu belirtti. Bu insanlık suçu katliamın hesabının mutlaka sorulması gerektiğini ifade eden Kaya, faillerin belli olmadığı, olayın hata olduğu gibi iddiaların inandırıcılığının olmadığını ve mağdur ailelerin bu tip söylemlerle tatmin olmadığını söyledi.

Geçmişteki fail-i meçhullerle ilgili olumlu çalışmalar yapan, Cemal Temizöz gibi askerleri yargılayan Hükümetin, “Artık fail-i meçhuller olmuyor!” şeklindeki övünmesinin Roboski olayıyla tezat oluşturduğunu belirten Rıdvan Kaya, adaletin sağlanması için bu katliamın faillerinin yargı önüne çıkarılması ve mağdurlardan özür dilenmesi gerektiğinin altını çizdi. Yaşanan zulme karşı çıkmanın Müslüman olmanın bir gerekliliği olduğunu belirten Kaya, öte yandan Roboski katliamını istismar edenleri de eleştirdi.

“Roboski’yi Ağızlarına Almaya Hakları Yok!”

Bir yıldır bu meseleyi dile getiren bazı kesimlerin insani bir durumdan söz edemeyecek kadar milliyetçilik bataklığında bulunduklarına dikkat çeken Kaya, Roboski konusunu istismar edenlerin samimiyetsizliklerine vurguda bulundu ve şöyle konuştu:

“Yaklaşık 2 yıldır Suriye’de yaşanan mezalime hiçbir ses çıkarmayan, Başbağlar’da yaşanan katliamı aradan geçen 20 yıla rağmen dillerine almaktan imtina edenlerin Roboski konusuna insani yaklaşmaları mümkün değil. Masum insanların kanına giren ve bu eylemlere ses çıkarmayanların Roboski’de insan hakları havarisi kesilip Hükümet karşıtı bir konumlanışa girmelerinin hiçbir tutarlılığı yok! Katliamın yaşanmasının temelinde Kürt sorunu yatmaktadır. Milliyetçilikten kaynaklanan bir sorunu aynı kirliliği yücelterek gidermek mümkün değil. Milliyetçi olanlar kardeş olamaz. Sorunun çözümü ise adalet ve kardeşlikte yatmaktadır.”

Rıdvan Kaya’nın konuşmasının ardından Münevver Sofuoğlu Özgür-Der tarafından eylem sonrasında Başbakanlığa gönderilen mektubu okudu. “Roboski Kardeş Halklar İçin Yeni Bir Bataklık Olmasın!” başlıklı mektubun tam metnini aşağıda okuyabilirsiniz.

Eylemde “Katiller Bulunsun Hesap Sorulsun!”, “Roboski’nin Utancı Hükümetin Omzunda!”, “Roboski Halkı Yalnız Değildir!”, “Failler Bulunsun Hesap Sorulsun!”, “Adalet Kardeşlik Özgürlük!”, “Müslüman Zulme Boğun Eğemez!”, “Ölen Kardeşin Vurulan Sensin!” sloganları atıldı.

roboski_eylemi-20121228-04.jpg

roboski_eylemi-20121228-02.jpg

roboski_eylemi-20121228-01.jpg

roboski_eylemi-20121228-03.jpg

(Kaynak: Haksöz Haber)

Etiketler : #Roboski   #katliamı   #1.   #yılında   #Fatih’te   #protesto   #edildi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN