Peçe, kadınları daha güçlü kılıyor

Avrupa'nın birçok ülkesinde yasaklanması gündemde olan peçeye İngiltere'den verilen destek ise artıyor. İngiltere İçişleri Bakanlığı'na bağlı Bakan Damien Green ve Çevre Bakanı Caroline Spelman, peçenin yasaklanmasına karşı çıktı. İngiliz Bakan Damien Green, insanlara ne giyip ne giymeyeceklerini dikte etmenin İngiliz kültürü, demokrasisi ve özgürlük anlayışıyla bağdaşmayacağını belirtirken, Çevre Bakanı Caroline Spelman da, peçenin kadınları daha da güçlü kıldığını söyledi.

20-07-2010


Bazı Avrupa ülkeleri peçeyi yasaklarken, İngiltere ise yasakçılara tepki gösterdi. İngiltere İçişleri Bakanı Damien Green İle Çevre Bakanı Caroline Spelman, peçenin yasaklanmasına karşı çıktı. İngiliz Bakan Damien Green, Fransa'da yasaklanan peçenin İngiltere'de de yasaklanması konusunda yükselen seslere karşı yaptığı açıklamada, böyle bir yasağın söz konusu olmadığını ve İngiltere'ye yakışmayacağını söyledi.İngiliz Muhafazakar Parti milletvekili Philip Holobone, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Türkiye'nin AB üyeliğinin bir felaket olacağı uyarısında bulunmuş ve kendi seçim bölgesindeki peçeli Müslüman kadınların görüşme talebini, yüzlerini açmadıkça işleme almayacağını söylemişti. Aynı milletvekili, peçenin ülke genelinde yasaklanması için meclise bir önerge vermişti

PEÇEYE YASAK GETİRMEK ÖZGÜRLÜKLE BAĞDAŞMAZ

Ancak aynı görüşte olmayan İngiliz Bakan Damien Green, insanlara ne giyip ne giymeyeceklerini dikte etmenin İngiliz kültürü, demokrasisi ve özgürlük anlayışıyla bağdaşmayacağını söyledi. "Biz hoşgörülü ve karşılıklı özgürlüklere saygı gösteren bir toplumuz" diyen Green, "Bazı zamanlar vardır ki insanlar kendi kimliklerini belli etmeye çalışırlar, bazen de insanlar konuşurken karşıdaki kişinin yüzünü görmek isterler. Ama bence İngiliz parlamentosunun böyle bir konuyu yasalaştırması çok düşük bir ihtimal" şeklinde konuştu. Fransa'daki gelişmelere de değinen Green, "Fransa siyasi kültürü çok farklı. Fransızlar çok agresif bir laik sisteme sahipler. Peçeyi de yasaklayabilirler, okullarda haç işaretlerini de yasaklayabilirler. Bence Fransa'nın bu politikasını kopya etmenin gereği yok" dedi.

ÇEVRE BAKANINDAN PEÇEYE DESTEK

Önceki gün İngiltere İçişleri Bakanlığı'na bağlı Bakan Damien Green'in ardından dün de Çevre Bakanı Caroline Spelman, peçenin kadınları daha da güçlü kıldığını söyledi. Bu arada YouGov anket şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre İngiltere'de halkın yüzde 67'sinin yüzü kapatan peçenin yasaklanması taraftarı olduğu ortaya çıktı. Ancak kadınların peçe takmasına destek veren Çevre Bakanı Caroline Spelman, peçe takmanın kadın hakları açısından önemli olduğunu belirterek şaşırtıcı bir şekilde peçeye destek verdi. Spealman, geçmişte Afganistan'a bir ziyarette bulunduğunu ve kadınların neden peçe taktıklarını daha iyi anladığını söyleyerek, "Ben bu ülkede yaşadığım sürece ne giyeceğim ya da giymeyeceğim konusunda emir almak istemem. Afganistan'ı ziyaretimde anladım neden birçok Müslüman kadın peçe giymek istiyor. Bu onların kültürünün bir parçası. İngiltere'de yaşayan bu insanlar bu şekilde giyinmek istiyorlarsa bence özgür olmalılar" dedi. Bu arada; İngiltere'de Müslümanları temsil eden en büyük organizasyon olan İngiltere Müslüman Konseyi, İngiltere'nin Avrupa'da Müslümanlar için en hoşgörülü ülke olduğunu söyledi.

(Kaynak: Vakit)

 

Etiketler : #Peçe   #   #kadınları   #daha   #güçlü   #kılıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN