
TOKAD seminerlerinde bu hafta Dört Halife Dönemi konu edinildi
Mustafa Kıyak, "sahabe, sahabe olduğu için eleştirilemez" düşüncesinin hiçbir manada Kur’an’la örtüşemeyeceğini, Müslümanların geçmişin ipoteğinden kurtularak, yaşananlardan gerekli dersi almaları gerektiğini hatırlattı.
06-01-2008

Tokat'ta faaliyet gösreren İslami eğitim ve kültür derneği TOKAD’ın bu haftaki seminerinde “Dört Halife Dönemi” konu edildi. Mustafa Kıyak'ın sunduğu seminerde Hz. Peygamber sonrası dönemin siyasi ve sosyal gelişmeleri üzerinde duruldu.
İdeal devlet ve siyasi yönetim konusunda bir girişten sonra Kıyak, Rasulullah öncesi hayatta Arap kabileciğine değindi. Hz. Peygamberin her türlü cahili değere savaş açtığını belirtti. Halife seçiminde yaşanan kargaşada cahili siyasi ve içtimai değerlerinin nasıl etkili olduğunu örneklerle açıkladı.
Varılmak istenen sonuç ne kadar İslami olursa olsun kullanılan vasıtaların da o denli İslami olması gerektiğini vurgulayan Kıyak, sırasıyla Hz Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali dönemleri siyasi olaylarına değindikten sonra, Hz. Peygamberin uygulamalarıyla diğer dört halife arasındaki uygulama farklılıklarının altını çizdi.
Kıyak, "sahabe, sahabe olduğu için eleştirilemez" düşüncesinin hiçbir manada Kur’an’la örtüşemeyeceğini, Müslümanların geçmişin ipoteğinden kurtularak, yaşananlardan gerekli dersi almaları gerektiğini hatırlattı.
Seminer katılımcıların soru ve değerlendirmeleriyle sona erdi.
TOKAD eğitim seminerleri önümüzdeki hafta “İlk Dönem Siyasi Hadiselerinin Din Anlayışlarına Etkisi” konusuyla devam edecek.
Doğru anlaşılan dinin Kurban'ı da doğru anlaşılır
Bayramımız mübarek olsun
BÂTILIN BİTMEYEN KONSİLLERİ
MEALLER, DİYANET VE ÇÖZÜM
PKK Meselesi Tamam, Darısı Kürt Meselesine
‘Makul olmak’ kazandırır
Elias Rodriguez: Bizler -bunun olmasına izin verenler- Filistinlilerin affını asla hak etmeyeceğiz
Akp Sürecine Mâide Sûresi 105. Ayetten Bakmak
Makaleler
Hava Durumu