Mısır'da seçim uzatıldı, Sabbahi çekilebilir

Mısır'da katılımın az olması sebebiyle seçimler bugün de devam edecek. Sabbahi, uygulamaya itiraz etti fakat reddedildi. Kurmayları ile yaptacağı görüşmeden sonra seçimden çekilebileceği bildiriliyor.

28-05-2014


Mısır Yüksek Seçim Kurulu'nun, iki gündür devam eden cumhurbaşkanlığı seçimini bir gün daha uzatma kararı aldığı bildirildi.

Yüksek Seçim Kurulu Genel Sekreteri Abdulaziz Selman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın, kurul üyelerinin ittifakıyla kabul edildiğini belirtti.

Selman, sürenin uzatılmasındaki hedefi, "olabildiğince çok sayıda seçmenin oy vermesine imkan sağlamak" şeklinde açıkladı. Selman, kararla ayrıca oy verme bölgelerinde bulunmayan seçmenlerin ikamet adreslerine dönerek seçime katılmalarını sağlamayı da amaçladıklarını kaydetti.

Yüksek Seçim Kurulu, daha önce yaptığı açıklamada, seçimin 26-27 Mayıs'ta yapılacağını duyurmuştu. Seçimlerde beklenen ilginin çok düşük olması nedeniyle oy verme işleminin üçüncü güne uzatıldığı ifade ediliyor.

İkinci günün oy verme işlemi sona erdi

Mısır'da halk, cumhurbaşkanını belirlemek üzere sıkı güvenlik önlemleri altında başlayan seçimlerin ikinci gününde oy kullanmaya gitti ve saat 09.00'da açılan sandıklar kapandı.

Öte yandan, Yüksek Seçim Kurulu'nun bu akşam, seçimi, beklenen ilginin çok düşük olması nedeniyle bir gün uzatma kararı alması tepkiyle karşılandı.

Adaylar eski Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi'nin seçim kampanyalarını yürüten gruplar, oy verme işleminin uzatılmasına karşı çıkarak kararın iptal edilmesini istedi.

Sisi'nin seçim kampanyası merkezinden yapılan yazılı açıklamada, oy verme işleminin gerekçe olmaksızın uzatılması kararına itiraz edilerek, bu konudaki dilekçenin Yüksek Seçim Kurulu'na sunulduğu belirtildi.

Kampanyayı yürüten birim yetkililerinden Mahmud Bekri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Birim, şu an Yüksek Seçim Kurulu'nun itiraz dilekçesini kabul etmemesi halinde yarın sandık görevlilerini göndermeme kararını masaya yatırıyor" dedi.

Sabbahi'nin adaylıktan çekilmesi görüşülecek

Hamdin Sabbahi'nin seçim kampanyasını yürüten birimden yapılan açıklamada da seçim süresinin uzun zaman önce belirlendiği, sürpriz şekilde alınan uzatma kararının, seçimin şeffaflığı konusunda şüphe ve seçmenin aklında soru işaretleri oluşturacağı savunuldu.

Açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu'na dilekçe gönderildiği, kararın iptal edilmemesi halinde Sabbahi'nin adaylıktan çekilme konusunun "ciddiyetle" ele alınacağı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un onadığı Seçim Kanunu'nun 7. maddesinde "Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları nihaidir, hiçbir yolla ve hiçbir kurum tarafından temyize açık değildir. İptal ya da yürürlülüğü durdurma kararları engellenemez" ibareleri yer alıyor. Aynı kanunun 27. maddesinde ise oy verme işleminin bir gün ya da daha fazla sürebileceği belirtiliyor.

Mısır'da 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından yapılan ve eski Savunma Bakanı Sisi ile Halk Akımı Platformu Başkanı Sabbahi'nin yarıştığı ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verme işleminin, kurul kararına binaen devam etmesi bekleniyor.

Yüksek Seçim Kurulu itirazı reddetti

Bu arada, Mısır Yüksek Seçim Kurulu, oy verme işleminin bir gün uzatılması kararına yapılan itirazları reddetti.

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, "Yüksek Seçim Kurulu, oy verme işleminin uzatılması kararına yapılan itirazlar değerlendirilerek, itirazların reddedilmesine karar verdi" denildi.

Açıklamada, kararın, Yüksek Seçim Kuruluna verilen yasal yetkiler uyarınca seçmenlere oy kullanma fırsatı verme isteğinden dolayı alındığı belirtildi.

Yüksek Seçim Kurulu, beklenen ilginin çok düşük olması nedeniyle seçim süresini bir gün uzatma kararı almış, cumhurbaşkanlığı adayları eski Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi'nin seçim kampanyalarını yürüten gruplar, oy verme işleminin uzatılmasına karşı çıkarak kararın iptal edilmesini talep etmiş ve kurula itiraz dilekçeleri yazmıştı.

(Trt Haber)

Etiketler : #Mısır'da   #seçim   #uzatıldı   #   #Sabbahi   #çekilebilir    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN