Mazlum-Der, "andımız" dayatmasını AİHM'e götürüyor

MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, ilköğretim okullarında okuyan öğrencilere okutulan andın kaldırılması için AİHM'ye gidiyor.

21-09-2012


İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Diyarbakır Şubesi, dört yıldır okullarda okutulmasının kaldırılması için mücadele verdiği "Andımız" için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürmeye hazırlanıyor.

MAZLUMDER Şube Başkanı Abdurrahim Ay, "Hukuki süreçte açtığımız dava reddedildi. Şimdi Danıştay'dan bu kararın bozulmasını bekliyoruz. Ancak Türkiye içindeki Hukuki süreçlerden çok fazla umudumuz yok. Biz de Andımız'ın kaldırılması için AİHM'e gideceğiz" dedi.

İÇİMİZDEN "KÜRDÜM" DİYORDUK

Kürt çocukların öğrenci andını okumaktan hoşlanmadıklarını dile getiren Ay, şunları söyledi:

"Biz de çocukluğumuzda bu marşı okumak istemezdik. Dışımızdan her gün Türküm derdik ama içimizden Kürdüm diye o kısmı çevirirdim. Şimdiki çocuklar da aynı şekilde yapıyorlar. Böyle bir metnin bugün hala bir eğitim sisteminin temelini oluşturması utanç vericidir. Çocuklarımızın her sabah askeri bir garnizona girer gibi sınıflara tek sıra halinde girmeleri, 'rahat', 'hazır ol' komutları ile hizaya geçmeleri ve bir kutsal metin okur gibi bu 'andımız' ritüeline maruz bırakılmaları, pedagojik bir kıyımdır."

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #MazlumDer   #   #andımız   #dayatmasını   #AİHM'e   #götürüyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN