Karadon faciası cezalandırılsaydı Soma yaşanmayabilirdi

Bugün, 30 kişinin hayatını kaybettiği Zonguldak Karadon maden faciasının dördüncü yıldönümü. Dönemin Çalışma Bakanı Ömer Dinçer 'ihmalin hesabı sorulur' demişti. Ancak dava halen sürüyor, dosyalar bilirkişi heyetleri arasında gidip geliyor, işletme müdürü de terfi etti.

18-05-2014


Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Karadon Maden Ocağı’nda bundan tam dört yıl önce; 17 Mayıs 2010’da grizu patlaması oldu. 30 işçi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı. Patlamada hayatını kaybeden 28 işçinin cansız bedenleri olaydan iki gün sonra yer üstüne çıkarıldı. İki işçinin cenazesine ise faciadan tam sekiz ay sonra ulaşıldı.

Olayın ardından başlayan savcılık soruşturması tam bir yıl sürdü. TTK ve taşeron firma Yapı-Tek’ten 26 kişinin kusurlu olduğu tespit edildi. Kusuru olduğu tespit edilenler arasında taşeron firmanın yöneticisi, şantiye şefi, iş güvenliği uzmanı, TTK Karadon müessese müdürü, iş güvenliği başmühendisi, uzaktan gaz izleme istasyonu görevlileri vardı. Sorumluluğu bulunduğu iddiasıyla 26 maden yetkilisi hakkında Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı ve ‘Birden çok kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma’ gerekçesiyle 2-15 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası istendi.
 
12 DAKİKALIK İHMAL

Patlamanın sebebi davacılara göre bir ihmaller zinciri. Davanın avukatlarından Ünal Demirtaş'ın bilirkişi raporlarına dayanarak verdiği bilgilere göre, TTK bakım rapor defterinde patlamadan 12 dakika önce metan gazının yükseldiğinin tespit edildiği not düşüldüğü halde, uzaktan gaz izleme istasyonu görevlileri durumu birimlere bildirmedi ve madende çalışmaları durdurmadı, acil çıkış planı uygulanmadı.

ALTINCI BİLİRKİŞİ RAPORU

El Cezire Türk'ten Umay Aktaş Salman'ın haberine göre, dava dördüncü yılında ve beş kez bilirkişi raporu hazırlandı. Raporların kiminde ihmaller tespit edilirken, kusurların sorumluları saptanamadı. Bir raporda ise ‘Kazanın yüzde 100 kaçınılmaz olduğu’ belirtildi.

Avukat Demirtaş'a göre, bugüne kadar bilirkişi raporlarından bir sonuç alınamadığı için davada ilerleme sağlanamıyor. Davanın bir sonraki duruşması 4 Haziran’da yapılacak. Davada altıncı bilirkişi raporu bekleniyor.

Dava sürerken sanıklardan İsmail Güner ise kariyerinde ilerledi. Güner 15 yıl hapis ile yargılanıyor ancak Karadon Maden İşletmeleri İşletme Müdürlüğü'nden Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Yardımcılığı’na getirildi.

Madende hayatını kaybeden beş işçinin ailesinin avukatı Demirtaş, “Hem savcılık esnasında hem de yargılama başladıktan sonra değişik değişik bilirkişi raporları çıktı ortaya. Bilirkişiler eksik kararlar veriyor. İhmalleri kişileştirmiyorlar. Süreç uzuyor. Oysa muhkeme heyeti doğru arar kararlar almış ve doğru soruları sormuştu bilirkişi heyetlerine. Şu an da ODTÜ’den rapor bekleniyor" dedi.

Demirtaş “Cezalar caydırıcı olmayınca iş güvenliği tedbirleri alınmıyor. Mevzuata aykırı davranılıyor. Maden sahibi ve ilgili teknik kişiler tutuklanmış olsalardı, ders çıkartılır ve bu acı olay yaşanmayabilirdi" dedi.

(Kaynak: El Cezire Türk)

Etiketler : #Karadon   #faciası   #cezalandırılsaydı   #Soma   #yaşanmayabilirdi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN