Hz. Hüseyin'in, çağlara bilinç aşılayan direnişini selamlıyoruz

Hz. Hüseyin'in canı pahasına ortaya koyduğu bu direniş, Emevilerin meşruiyet arayışına büyük darbe vurdu. Hz. Hüseyin ve yarenleri katledilmiş ve esişr alınmış olsa da, direnişleri bugüne kadar süren bir bilinç mesajı olarak yaşadı.

16-12-2010


İslam ve Hayat

Mekke'nin fethiyle birlikte kaybettikleri iktidarlarını, Hz. Peygamber sonrası dönemde yeniden elde edebilmek için fırsat kollayan Ümeyyeoğlulları kabilesi, 3. Halife Hz. Osman döneminde elde ettikleri imtiyazlarla palazlanmış ve ardından da onun katledilmesini iktidarları için kullanışlı bir öalzemeye dönüştürmüşlerdi.

Hz. Ali'nin hilafetine, bnu gerekçeyle itaati reddeden ve İslami sembolleri de isitsmar ederek bayrak açan Ümeyyeoğulları, Muaviye öncülüğünde başlattıkları bu iktidar mücadelesini hile ve ayak oyunlarıyla sonuca ulaştırmış, Şam merkezli Emevi devletini kurarak İslam ve Müslümanalrdan Mekke'nin fethinin intikamını almışlardı.

Muaviye, ölümünden yıllarca önce oğlu Yezid'e biat toplamaya koyulmuş, biat etmeyen Müslümanalrı ise büyük baskılarla sindirmeye çalışmıştı. Muaviye'nin ölmünden sonra Yezid, babasının koltuğuna oturarak salnata rejimini filen başlatmıştı.

Babası gibi gösteriş ve konfor düşkünü olmasının yanında zulüm ve fsıkta babasını da aratan Yezid, Hz. Peygamber'in Nebevi mirasını ortadan kaldırma sürecini daha da hızlandırmış, Müslümanlara yönelik baskılar daha da artmıştı.

Zulmün zirveye çıktığı Yezid döneminde Hz. Hüseyin, Kufelilerin davetine icabet ederek 71 yakınıyla birlikte, Emevilere karşı kıyam başlatmak üzere Medine'den Mekke'ye doğru yola çıktı. Kafile Irak'ın Kerbela mıntıkasına geldiğinde Yezid'in askerlerince kuşatıldı. Günlerce süren kuşatma ve görüşmelerin ardından, Yezid'in Ömer b. Sad komutasındaki ordusu Hz. Hüseyin ve çoğu yarenlini şehid etti. Sağ kalan az sayıdaki yakınını ise esir alarak Şam'a götürdüler.

Hz. Hüseyin'in canı pahasına ortaya koyduğu bu direniş, Emevilerin meşruiyet arayışına büyük darbe vurdu. Hz. Hüseyin ve yarenleri katledilmiş ve esişr alınmış olsa da, direnişleri bugüne kadar süren bir bilinç mesajı olarak yaşadı. "Hayat iman ve cihaddır." hakikatini kanıyla yeryüzüne nakşeden Hz. Hüseyin'in ve yarenlerinin bu çağlara mesaj aşılayan direnişini selamlıyoruz.

Etiketler : #Hz.   #Hüseyin'in   #   #çağlara   #bilinç   #aşılayan   #direnişini   #selamlıyoruz   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN