Hahamla "İmam"dan Yahudi Noeli Hanuka kutlaması

Hanuka günü dolayısıyla kalabalıklar önünde hahamla birlikte imamın da şamdan yakma ayinine iştirak etmesi büyük tepki toplarken, "Yeni Türkiye" kavramının da bir kez daha tartışmaya açılmasına neden oldu.

15-12-2015


İstanbul Ortaköy Meydanı'nda dün saat 18.00'de başlayan program Ortaköy Camii'nin dibinde kutlandı. Etkinlik Beşiktaş Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleşti.
 
Kutlamaya, Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva ve İstanbul Ermeni Katolik Cemaati Başepiskoposu Levon Zekiyan, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Ekümenik Patrik temsilcileri, Ermeni Patrikhanesi temsilcileri, Vakıflar Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas, Dışişleri Bakanlığı müsteşarları, İstanbul Müftülüğü temsilcileri, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi katıldı.
 
 
 
HAHAM VE ORTAKÖY CAMİİ İMAMI BİRLİKTE MUM YAKTI!
 
Ortaköy Sinagogu hahamı ile Ortaköy Camii imamı birlikte mum yaktı. ABD, İspanya ve İsrail başkonsolosları da törende yer aldı. Sosyal medyada kutlama ve görüntülerin yayılmasından sonra devlet yetkililerine, Diyanet'e tepkiler çığ gibi büyüdü. 
 
ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU DA TEBRİK ETMİŞTİ
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu bir mesaj yayınlayarak Türk Musevi Cemaati'nin Hanuka Bayramı'nı kutlamıştı.
 
BİR MUCİZE YAŞIYORUZ DEDİ ÖVGÜLER SIRALADI!
 
Çok sayıda Yahudinin katıldığı kutlamda konuşan Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Büyük Edirne Sinagog’unun açılışını hatırlatarak şunları söyledi:
 
“Edirne’de bir milat yaşamıştık, burada bir mucize yaşıyoruz. Yıllardır Dünya’nın küçük büyük birçok şehrinde Hanuka mumlarımızın yakılışının fotoğraflarına imrenerek baktık. Neden bizler yüzyıllar önce bu özgürlüğü yaşayabilmemize kucak açan ülkemizde, kardeşlik ve sevgi ışığımızın coşkusunu  aynı şekilde paylaşamamışız? Yaşanarak oluşmuş korkuların yarttığı önyargılar ve önyargıların beslendiği ötekileştirmelerle yarattığımız yeni korkularla, kapanmışız ve ışığımızı içimize hapsetmişiz. Ancak bir gün geliyor ki, bugün burada olduğu gibi, her kesimi sarsmaya başlayan önyargılar, ötekileştirmeler ve korkuları aşmayı hep birlikte beceremezsek bu duvarlar hepimizi yok etmeye başlıyor. Hanuka bayramının hikayesi de aslında farklılıklar içinde bir olana birlikte ulaşabilmenin hikayesi. Karanlıkları birlikte aydınlatabilecek ışığı oluşturabilme  ve anlayışının hikayesidir.”
 
 
 
'YAŞAMIMIN EN GÖRKEMLİ HADİSESİ'
 
Törende konuşan Hahambaşı İzhak Haleva ise şöyle konuştu:
 
“Bu şamdandaki barış, kardeşlik ve sevgiye adanmış dokuz mumdaki Hanuka’nın son gecesinde hep birlikte olmanın heyecanını paylaşmayı yaşamamın en görkemli hadisesi olarak gönlümde muhafaza edeceğim. Bu mumların ruhlarımızı aydınlatmasını temenni ediyor, ülkemize ve dünyaya hayırlar getirmesi için hepimizin tanrısına niyazda bulunuyorum.”
 
İSRAİL'Lİ O İSİM GÜNDEME GETİRMİŞTİ!
 
Hanuka, Dünyanın pek çok ülkesinde, meydanlara yapılan etkinliklerle kutlanıyor. Türkiye’de şimdiye kadar açık bir meydanda kutlama yapılmamıştı. Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, İstanbul’da da açık havada kutlanması yönündeki talebini Twitter’da açık açık dile getirmişti. 
 
İKTİDAR MEDYASI ÖVE ÖVE BİTİREMEDİ!
 
Devlet eliyle düzenlenen ve desteklenen kutlamaya ilişkin Ak Parti'ye yakın gazete ve haber siteleri "İşte Yeni Türkiye: İlk kez Yahudi Bayramı" kutlandı başlığı ve manşetiyle okuyucularına duyururken bazı gazete ve haber siteleri Ortaköy Camii imamının da törende olduğuna yer vermediği dikkatlerden kaçmadı. 
 
 
 
 
HANUKA: YAHUDİ NOEL'İ
 
Yahudiler Hanuka'nın tanımını şu şekilde yapar; Yahudilerin "yeniden adama" bayramı Hanuka, ayrıca ışıklar bayramı olarak da bilinir ve Yahudi takviminin Kislev ayının 25inci gününde başlayıp sekiz gün sürer. Büyük dini simgesi açısından değil, Noel bayramına yakınlığı yüzünden en çok bilinen Yahudi bayramıdır.
 
İbranicede "adama" veya "kutsama" anlamına gelen Hanuka, Yunan hükümdarı Antiokus IV'ün askerlerinin kutsiyetini kirlettiği Kudüs'teki kutsal tapınağın tekrar adanmasına işaret eder. Bir günlük yağın mucizevî bir şekilde sekiz gün yanmasını kutlar. Talmud'a göre, Yahudilerin Antiokus'un askerlerine başkaldırısının ardından tapınağı tekrar ithaf ettiklerinde ebedi ateşi yakmak için kullanılan kutsal yağdan sadece bir günlük yağ kalmıştı. Bir mucize sonucu bu yağ yenisi hazırlanana kadar sekiz gün boyunca yanmaya devam etti.
 
Hanuka'nın tek dini geleneği kandil veya mum yakmaktır. Mumlar, Menora ya da Hanukiya denilen dokuz kollu özel bir şamdanın kollarının yakılmasıyla kutlanılır. Birinci gün bir tane, ikinci gün iki tane yakılır ve bayram boyunca her gün bir fazla kolun yanmasıyla devam eder. Hanukiya'nın ortasındaki, diğerlerine göre daha yukarıda bulunan kola Şamaş (İbranice:, "Görevli") adı verilir ve bu kol her gün yanar.
 
TV5HABER.COM

Etiketler : #Hahamla   #İmamdan   #Yahudi   #Noeli   #Hanuka   #kutlaması   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN