Erdoğan'dan ilginç Çin açıklamaları

Çin, halihazırdaki batı sınırlarını 1949'da Doğu Türkistan işgali ile çizmişti. Şimdi ise Müslüman mahallesinde Çin'in toprak bütünlüğüne saygı revaçta.

31-07-2015


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping'in görüşmelerinde ekonomi, füze savunma sistemi, Şincan Özerk Uygur Bölgesi ve kültürel konular gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uygur Türklerinin Çin'de yaşadığı sorunlarla ilgili Türkiye'de verdiği mesajları Çin liderine de iletti.

Ajansların haberine göre Türk hükümetinin 'tek Çin' politikasına bağlı olduğunu ve Pekin hükümetinin toprak bütünlüğünü desteklediğini belirten Erdoğan, 'Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin faaliyetlerine de tepki gösterdi.

Erdoğan, Doğu Türkistan İslami Hareketi adında bir örgüt bulunduğu ve bu örgütün 2002'den bu yana Türkiye'nin terör örgütleri listesinde olduğunu hatırlattı. Erdoğan, "Çin'in toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını" söyleyerek, "Doğu Türkistan'daki terör faaliyetlerini kınıyorum" dedi.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden kaçarak Tayland'a sığınan Uygur Türkleri'nin ülkelerine iade edilmesinin ardından, Türkiye'deki Çinlilere yönelik şiddet eylemleri gerçekleştirilmişti.

Türkiye'deki vatandaşlarının can güvenliğinden endişe eden Pekin'den yapılan açıklamada, Uygur Türkleri'nin Çin'de barış içinde yaşadığı belirtilerek, "Çinli vatandaşların ve kuruluşların güvenliğiyle yasal çıkarlarının korunması için Türkiye'ye gerekli önlemleri alma çağrısı yaptık. Türkiye-Çin ilişkilerinin istikrarlı şekilde gelişmeye devam etmesi için Ankara'nın bu konuda Pekin ile işbirliği içinde olmasını istiyoruz." ifadelerine yer verilmişti.

Çin'in uyguladığı işgal ve devlet terörü ise gündeme gelmedi.

Ulusal ve uluslararası çıkarlar, Müslüman kardeşlerimize yapılan zulümleri yok saydırıyor.

BMGK'nin 5 daimi üyesinden biri olan Çin için yapılan bu açıklamalardan sonra Erdoğan'a sormak gerekiyor, dünya gerçekten 5'ten büyük mü?

Etiketler : #Erdoğan'dan   #ilginç   #Çin   #açıklamaları   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN