Ece Nur için Bakan Çubukçu’ya çağrı

Özgür Eğitim-Sen, başörtüsü yasağından ötürü kız öğrencilerin baskılara, ayrımcılığa ve sürgünlere maruz kaldığını hatırlatarak, MEB'e adil bir çözüm için inisiyatif çağrısı yaptı.

16-12-2009


İslam ve Hayat

Açılım süreçlerinde herkes için adalet ve özgürlüklerin gerçekleşmesine yönelik beklentilerden biri de başörtüsüne yönelik baskıların sona erdirilmesi. Bu konuya dikkat çeken bir açıklama Özgür Eğitim-Sen'den geldi. 12 yaşındaki Ece Nur Özel'in inandığı gibi yaşama talebinin arkadaşlarından koparılarak başka bir okula sürgünle cezalandırılmasını eleştiren Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun başörtüsü yasağını hak ihlali ve ayrımcılık olarak nitelendirdiği bazı açıklamalarını hatırlatarak, Bakan Çubukçu'ya "Şimdi bu haklı sözlerinizin anlamlı bir karşılık bulması için sizden gerekli adımları atmanızı bekliyoruz. Bunu yasağa, baskıya ve ayrımcılığa uğrayan on binlerce kız öğrencimiz için istiyoruz. Sadece inançları gereği yaşamak istedikleri için en temel ve insani haklarından mahrum bırakılan öğrencilerimizin ötekileştirilmesine ve dışlanmasına müsaade etmemenizi istiyoruz." diye seslendi.

Ece Nur Özel ve onun durumundaki öğrenciler için mevcut yasal durumda boşluklar ve çelişkiler olduğuna dikkat çeken Yusuf Tanrıverdi, yaptığı basın açıklamasında"Şu anda bakanlığınız önemli bir karar aşamasındadır. Mevcut anayasa ve yönetmelikler arasındaki uyumsuzluk, bu tür durumlarda öğrencilerin her gittiği okuldan başka bir okula gönderilmesi gibi kısır bir döngü üretmektedir. Öğrenciler anayasal zorunluluk gereği okula alınmakta, yönetmelikler sebebiyle de sürekli sürgün edilerek eğitim görmesi engellenmektedir. Konuyla ilgili kanun değişikliğine gidilmesine ise gerek yoktur. Basit bir yönetmelik değişikliği, bu çelişkiyi öğrencilerin lehine ortadan kaldırabilecektir. Elbette böyle bir değişikliğe vicdan ve merhamet yoksulu yasakçılar itiraz edecektir ama bir öğrencinin sırf inandığı gibi yaşama hak ve özgürlüğünün yasakçı uygulamalarla gasp edilmesine göz yummayacağınızı ümit ediyoruz. Söz konusu olan basit bir yönetmelik değişiklikten öte, sayısız kız öğrencinin uğradığı haksızlık ve ayrımcılığın giderilmesidir. Haksızlığın ve ayrımcılığın giderilmesi hususunda atacağınız her adımda, yasağa karşı olduğunu her vesilede dile getiren halkımızın desteğini de göreceğiniz kanaatindeyiz." dedi.

Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, gittiği okulda başını açmak istemediği için türlü baskılara maruz kalan ve sonrasında başka bir okula iki kez sürgün edilen Ece Nur Özel'in ve tüm başörtülü öğrencilerin uğradıkları haksızlığın giderilmesini istedi. Tanrıverdi, açıklamasında ayrıca, mevcut kılık-kıyafet yönetmeliklerinin bugünkü şartlarda herkes için uygulanmadığına ve uygulanmasının da mümkün olmadığına dikkat çekerek, "Ece Nur okula inandığı gibi gitmeyi tercih etmektedir ve onun bu isteği, Türkiye'nin kendisini bağlayan bir takım uluslar arası sözleşmelere rağmen engellenmektedir. Hiçbir hukuki dayanağı bulunmayan ve aslında yasakçı zihniyetin fiili bir takım durumlar oluşturarak sürdürdüğü bu adaletsizlik ve hak gaspı bir an önce sonlandırılmalıdır. Alacağınız kararda ayrımcılık karşıtı tavrınızın ve vicdani kanaatinizin etkili olmasını temenni ediyoruz." dedi.

Etiketler : #Ece   #Nur   #için   #Bakan   #Çubukçu’ya   #çağrı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN