Dijital dünyada üçüncü bir cinsiyet var edilmeye çalışılıyor!

Apple şirketinin işletim sistemi olan iOS için yayınladığı yeni güncellemelerde yer alan duygu durumlarını belirten ifadelerde yer alan “hamile erkek ve cinsiyeti belirsiz kişilik” görselleri tepki çekiyor.

30-01-2022


"Hamile erkek objeleriyle" tepki çeken Apple, cinsi sapkınlığı dünyanın her yerinde olması ve etkinliği ile meşrulaştırmaya mı çalışıyor?

Geçtiğimiz gün tanıtımı yapılan Apple şirketinin işletim sistemi olan iOS sürümüne yeni güncellemeler eklendi. Eklenen yeni güncellemelerde telefon ve tablet cihazlar için ‘emoji’ yani duygu durumlarını bildiren görsel objelerde, cinsi sapkınlığın yeni meşrulaştırılma biçimleri ile karşılaşıldı.  

Dünyanın en yüksek gelirli şirketlerinden Apple firmasının telefonlar ve tabletler için getirilen yeni iOS 15.4 güncellemesinde “person” kişi zamiri adı altında üçüncü bir cinsiyet tipi oluşturuldu. Bu cinsiyet tipinin daha öncede mobil aplikasyonlarda kullanıldığı biliniyordu. Ancak Apple yeni güncellemesinde üçüncü cinsiyet tipi için “hamile erkek ve cinsiyeti belirsiz hamile" temalı görseller oluşturdu.

Sapkınlığı meşrulaştırmak için her türlü aracı kullanan seküler kapitalist dünyanın holdingleri, kullanıcıların tamamına zorunlu tutacağı güncellemeler ile beraber, bu tarz sapkın duygu durum ifadelerinin kullanımı ile meşrulaştırılması için uygun zemini hazırlamaya devam ediyor.

Çeşitlilik ve farklılıklar başlığı altında olumlanmaya ve toplumsal desteğin arttırılmaya çalışıldığı yeni güncellemelerdeki ‘sapkın emojilere’ ise birçok kullanıcı tepki gösterdi.

Sosyal medya araçlarında “ilericilik” adı altında sunulan bu sapkın ifadelerden memnun kalınmadığı yönünde itirazda bulunanlara ise yine sosyal medya üzerinden örgütlenen sapkınlığı normal kabul edenler hakaret ederek tepki gösterdi.

Eklenen üç yeni emoji özellikle tepkileri çekiyor. Cinsiyetler arası farkları ortadan kaldıran ifadelerde: “Hamile bir erkek, cinsiyetten bağımsız hamile bir kişi ve bir taç giyen erkek” yer alıyor.

Sözde 'dijital söylemleri daha kapsayıcı hale getirme' çabası olarak lanse edilen bu çalışmalar sapkınlığın, kitle iletişim araçları üzerinden bir sunumu olarak görülüyor.

Yabancı sosyal medya kullanıcılarından öne çıkan eleştirilerde de ilginç ifadeler yer aldı. Örneğin bir kullanıcı Apple'ın tavrına, "Bir erkek nasıl hamile kalabilir, deliler?" derken bir diğer kullanıcı kendisini ileri bir medeniyet olarak sunan batıya şu sözlerle tepki gösterdi: “Bu yeni güncellemeyle hamile bir adam emojisini gerçekten yapmadılar değil mi?! … medeniyet olarak başarısız olduk.”

Apple temsilcileri ise sosyal medyadan gelen tepkiler karşısında henüz suskunluğunu koruyor. Cinsi sapkınlığı meşru kılmaya çalışan teknoloji şirketlerinin "yeni normal" olarak sundukları iğrençliğe karşı kullanıcıların daha dikkatli olması gerektiği görülüyor. 

 

Apple'ın iOS işletim sistemindeki yeni güncellemeler ile gelen emojileri gösteren ilgili görseller, 

apple-yeni-emoji.jpg

apple-emoji.jpg

(Kaynak: H.Söz Haber)

Etiketler : #Dijital   #dünyada   #üçüncü   #bir   #cinsiyet   #var   #edilmeye   #çalışılıyor!   #   
YORUMLAR
  • yusuf haksözlü   10-02-2022 14:29

    ol(may)an ıphone telefonumu derhal çöpe atıyorum.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN