Dağlar tektipçi sloganlardan temizlenecek iddiası

Cumhurbaşkanı Gül'ün "Kürt sorununda iyi şeyler olacak" açıklamasının ardından, Kürtçe yer isimlerinin iade edilmesi ile Doğu ve Güneydoğu illerindeki "Ne Mutlu Türküm Diyene" gibi sözlerin silinmesi yönünde adımların atılabileceği seslendiriliyor.

16-03-2009


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Kürt sorununda iyi şeyler olacak" açıklaması, AKP kulislerinde biri yasa değişikliği, ikincisi ise psikolojik adım olmak üzere iki başlıkta karşılık buldu. AKP'liler arasında, Kürtçe yer isimlerinin iade edilmesi, Doğu ve Güneydoğu illerindeki "Ne Mutlu Türküm Diyene" gibi sözlerin silinmesi yönünde adımların atılabileceği seslendiriliyor. Ağırlıkla partililerin üzerinde birleştikleri bu iki adam henüz partinin resmi organlarının gündemine gelmedi.

Kürtçe isimler iade edilmeli

Partinin resmi organlarında görüşülmediği için zamanlaması ve içeriği tam tanımlanamayan iki başlık AKP'liler arasında şöyle ifade ediliyor:

Kürtçe yer isimleri iade edilsin: Kürtçe isim yasağının kalkmasının ardından bu açılım Kürtçe yer adlarıyla da sürdürülebilir. Bir 12 Eylül uygulaması olarak Doğu ve Güneydoğu'da ağırlıkla köy ve mezraların isimleri Türkçeleştirildi. Hatta Türkçeleştirilen ilçeler de var. Ancak aradan 30 yıl geçmesine karşın kimse buraların Türkçe ismini kullanmıyor. Buraların ismi sadece kağıt üzerinde Türkçe. İnsanlar yüzyıllardır kullandıkları Kürtçe isimlerle yerleşim yerlerini tanımlıyorlar. Dolayısıyla insanlara memleketlerinin, köylerinin, şehirlerinin Kürtçe isimleri iade edilmeli.

Sloganlar değişebilir

İkinci adım ise yasa çıkarmadan atılabilir. Psikolojik bir açılım olarak Doğu ve Güneydoğu şehirlerinde, 'Ne Mutlu Türküm Diyene', 'Türk, Öğün, Çalış, Güven' gibi simgesel sloganlar yazılmasından vazgeçilebilir. Herhangi bir tartışma nedeniyle değil, doğrudan bölgede yaşayan vatandaşlar söz konusu sloganları kendilerine yönelik tutum kabul ettiği için bu psikolojik adımlar atılabilir. Şehirlerin en merkezi yerlerine, meydanlarına valiliklerce yazılan bu sloganlar kaldırılabilir. İlle yazı yazılacaksa asla politik nitelik taşımayan örneğin ağaç sevgisini doğa sevgisini anlatan sloganlar yazılabilir.

(Kaynak: Taraf)

Etiketler : #Dağlar   #tektipçi   #sloganlardan   #temizlenecek   #iddiası   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN