
Çin, Ramazan'ı Uygurlara yine zehir etti
Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'da yaşayan Müslümanlar, Ramazan ayında Çin hükümetinin kendilerine olan baskılarının 'tahammül edilemez' derecede arttığını bildirdi.
29-09-2008

Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'da yaşayan Müslümanlar, Ramazan ayında Çin hükümetinin kendilerine olan baskılarının 'tahammül edilemez' derecede arttığını bildirdi. Bölgede yaşayan Müslümanlar, Ramazan'ın başlamasıyla birlikte yetkililerin sakallı kişileri traş olmaya zorladığını söyledi. AP ajansına konuşan Arem isimli bir Doğu Türkistanlı, öfkeyle "Eğer traş olmasaydım, bir polis gelip beni uyaracaktı. Eğer konuşsaydım, tutuklanmış olabilirdim" dedi.
Ramazan, dünyanın her yerinde Müslümanlar için dua, ibadet ve mutluluk ayı iken, Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygurlar için aynı zamanda korku anlamına geliyor. Sincan'da yaşayan Müslümanlar, bu ayın gelmesiyle Çin hükümetinin "garez köpürmesiyle" karşılaştıklarını, kısıtlamaların arttığını, İslami yaşam tarzlarını hafifletmek zorunda kaldıklarını belirtiyor.
Yingmaili'ye bağlı Xayar yerleşim biriminde, hükümet görevlilerinin, öğretmenlerin ve öğrencilerin oruç tutmasına izin verilmiyor. Camilerin, sesli veya görüntülü herhangi bir Ramazan etkinliği yapması yasak. Toplum içinde İslami propagandaya izin verilmiyor. Camilerdeki teftişler özellikle bu ayda artıyor. Restoranların gün boyu açık olması isteniyor. Hükümetin belirlediği tur şirketi haricinde Mekke'ye hac için gitmek yasadışı olarak gösteriliyor.
ABD'nin California eyaletindeki Pacific Basin Enstitüsü'nde Uygur uzmanı olan Dru Gladney, Sincan'daki baskıların geçtiğimiz yıllara oranla giderek arttığını belirtti. Çok sayıda kanunun uzun süreden beri yürürlükte olduğuna değinen Gladney, ancak aralarından bazılarının özellikle seçilerek uygulandığını kaydetti.
Genişliği Fransa'dan üç kat daha büyük olan Sincan Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) 9 milyondan fazla Uygur Türkü yaşıyor.
(İslam ve Hayat / Dünya Bülteni)
Gazze’deki hükümetten “toplu ölüm” uyarısı: Derhal koridor açılsın çağrısı
BM: Gazze’de savaşın başından bu yana en kötü insani durum yaşanıyor
Hiba, kız kardeşinin dört çocuğuna nasıl anne oldu?
Gazze, ulusal sınırların kurbanıdır
Filistinli gruplardan genel grev çağrısı
Siyonazi rejiminden Gazze'de yine okul katliamı: 27 Filistinli katledildi
İstanbul Mısır Konsolosluğu önünde "Refah Kapısı" eylemi
Siyonazi çetesinden Gazze saldırılarını genişletme kararı
Makaleler
Hava Durumu