Bursa darbeci valinin ismini okullarında istemiyor

Mazlumder Bursa Şubesi, 28 Şubat darbesinin gönüllü neferlerinden ve Bursa’daki mimarlarından Vali M. Orhan Taşanlar'ın isminin okullarından silinmesini istedi

03-03-2010


İslam ve Hayat

28 Şubat darbesinin izleri hayatımızda yer almaya devam ediyor ve Mazlumder Bursa Şubesi mensupları, bu izlerin aslında nerelere kadar sindiğini gösteren bir eyleme imza attı. Bursa’lılara özelikle İmam hatiplilere kan kusturan zamanın valisi, Vali M.Orhan Taşanlar İlköğretim Okulu önünde bir basın açıklaması yapan dernek üyeleri okuldan Vali M.Orhan Taşanlar isminin kaldırılıp, yerine başörtüsü zulmü yüzünden okuluna sokulmadığı için dışarıda kamyonetin altında kalan ve bacağını kaybeden Dilek Gürgen’in isminin verilmesini talep etti. Basının ve çevrenin yoğun ilgisi gösterdiği eylemde Mazlumder Bursa Şubesi Başkanı Hasan Ünal, "Tek parti istibdadı, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat askeri cunta yönetimleri dikkate alındığında görülecektir ki, maalesef cumhuriyet tarihinin hemen her dönemi ya doğrudan cuntalar tarafından ya da cuntaların direktifleri doğrultusunda yönetilmiştir... Bu durumun vahameti, günümüzde bir bir ortaya dökülen Askeri darbe plan ve teşebbüsleriyle daha iyi anlaşılmıştır...  Bu nedenle kısa Cumhuriyet tarihinin kaderi gibi algılanan ve alışkanlığa dönüşen bu kahrolası darbe geleneğinin bütün yönleriyle siyasal hayatımızdan silinmesinin zamanı çoktan gelmiştir. Mazlumder Bursa Şubesi, devlet ve toplum hayatının her alanına sinmiş askeri darbe yönetiminin ve darbe geleneğinin bütün yönleriyle tarihin çöp kutusuna göndermek için hayatın her alanında ciddi bir temizlik hareketinin yapılması gerektiğine inanmaktadır." dedikten sonra herkesi harekete geçmeye çağırdı. Açıklamanın devamında şu hususlar vurgulandı:

"Başta yaşadığımız kent olmak üzere darbe dönemlerini hatırlatan, darbe dönemlerinin izlerini taşıyan tüm unsurları toplum hayatımızdan temizlemek için darbelere karşı toplumsal bir seferberlik hareketi başlatmış bulunuyoruz.  

Bu çerçevede, 28 Şubat askeri darbesinin siyasal hayatımızın en karanlık dönemlerinden biri olduğu herkesin malumudur. Bin yıl devam edeceği söylenen 28 Şubat 1997′den çok değil 13 yıl sonra, Toplumun gösterdiği olağan üstü direniş sayesinde, darbe döneminin tüm uygulama ve izleriyle birlikte silinebilmesinin yolu açılmış bulunmaktadır.

Bilindiği gibi tüm hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran, toplum kesimlerini ayırımcılığa tabi tutan, kamplara bölen, birbiri aleyhine kışkırtan 28 Şubat askeri darbe yönetiminin karanlık uygulamalarından en çok etkilenen il Bursa olmuştu. Post modern darbe yönetiminin hukuk dışı, zorba talimatlarını hayata geçirmek için dönemin Bursa Valisi Orhan Taşanlar görevlendirilmişti.

Bursa’da başlatılan başörtü yasağını uygulayabilmek için canhıraş bir gayret göstermiş, sahip olduğu tüm yetkileri bu yönde seferber etmişti. Atılan feryatlara kulaklarını tıkamış, akıtılan gözyaşlarına ise gözlerini yummuştu. Başörtülü olmaktan başka suçları(!) olmayan masum ortaokul öğrencilerini coplattırmaktan bile çekinmemişti.

Onun, en zorba kararlarından biri de öğrencileri kendi okullarının bahçesine sokmama kararıydı. Bu zorba karar yüzünden okuluna giremediği için dışarda kalan Dilek Gürgen adlı bir ortaokul son sınıf öğrencisi kamyonetin altında kalarak hayatının baharında bir bacağını kaybetmek durumunda kalmıştı.

Şimdi soruyoruz;

28 Şubat Askeri darbesine gönüllü neferlik yapan sırf başörtülü olduğu için kadınları, kızları coplattıran, öğrencileri okullarına sokmayan ve bu yüzden genç bir kızın hayatını karartan, yetkilerini kötüye kullanan bir ismin okulumuzda ne işi olabilir?

Bu nedenle 28 Şubat döneminin Bursa mimarlığını yapan ve bu anlamda ismi toplum hafızasına vali olarak değil “darbeci nefer” olarak kazınan Vali M.Orhan Taşanlar isminin hak ve özgürlükler adına Yıldırım Değirmenönü Mahallesi İlköğretim Okulundan derhal silinmesini talep ediyoruz.

Yetmez;  zorba uygulamalar nedeniyle hayatı karartılan mağdure Dilek Gürgen isminin, aynı okula verilmesini istiyoruz."

Etiketler : #Bursa   #darbeci   #valinin   #ismini   #okullarında   #istemiyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN