Bu sınavda zulüm var!

TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen tarafından düzenlenen “Yasakçı Eğitime Hayır!” eyleminde, başörtüsü yasağı lanetlendive “Eğitimi okul duvarlarına hapseden bir anlayışa itirazımız var” denildi.

14-06-2009


TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen; Tokat şehir merkezindeki Yeraltı Çarşısı’nın üstünde bir eylem düzenleyerek, “Eğitimde ayrımcılığın, dayatmacılığın, inkârın ve ötekileştirmenin bütün çeşitlerine karşıyız.” denildi. Başörtüsü şarkısının birlikte söylenmesiyle başlayan eylemde, Özgür Eğitim-Sen Yönetim Kurulu üyelerinden Ahmet Örs “Türkiye’de süregiden eğitim ve sınav sistemine itirazlarımız var. Onca açılıma rağmen ÖSS’ye başörtülü kızlarımız halen alınmıyor, lakin gerek hükümet gerekse sivil toplum teşekkülleri nezdinde bu yasağa güçlü bir tepki gösterilmiyor. Diğer bir sorun ise eğitim sisteminin tam bir kapitalist kuşatma altında olması. Çocuklarımız dershane-okul arasına sıkıştı. Ve diğer önemli bir sorun ise okullardaki eğitim sistemi. Biz tüm eğitim müfredatının tamamen değiştirilmesini talep ediyoruz. Özgür bir eğitim müfredatı hazırlanarak, okullardaki derslerden, kitaplardan resmi ideolojinin tüm unsurları çıkarılmalıdır.” dedi.

Hacer Gültaş’ın başörtüsü direnişçilerine ithafen okuduğu şiirin ardından, TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen adına ortak basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Elif Aydın, ÖSS’nin başörtülü öğrencileri, meslek lisesi mezunlarını ve geçim sıkıntısı çeken yoksul ailelerin çocuklarını dışladığını belirterek adaletsizliklere son verilmesi çağrısında bulundu. Açıklamada ayrıca “Darbe dönemlerinden kalma eğitim programlarına, emir-itaat kültürünü besleyen ritüellere ve resmi ideolojiyle dolu derslere artık son verilmesini istiyoruz. Tek tip ve yasakçı kılık-kıyafet yönetmelikleri, hem öğrenciler hem de öğretmenler için derhal kaldırılmalıdır. Özgürlük, adalet ve barış temelinde farklılıkları yok saymayan ve kimsenin inancı ve kimliğinden ötürü dışlanmadığı bir eğitim-öğretim ortamı oluşturulmalı, herkese ibadet, kendini ifade etme, temel hak ve özgürlüklerini yaşama hakkı tanınmalıdır.” denilerek, herkes için adalet ve özgürlük çağrısı yapıldı.

 “Eğitimde ideolojik dayatmalara hayır!”, “Başörtüsü yasağına hayır!”, “Katsayı adaletsizliğine hayır!”, “Eğitime özgürlük; hemen, şimdi!” yazılı dövizlerin taşındığı eylemde “Darbeci zihniyet, okulları terk et!”, “Kışla tipi eğitim istemiyoruz!”, “Zulme karşı direneceğiz!”, “İnanca saygı, eğitime özgürlük!”, “Zulme karşı omuz omuza!”, “Yasaklar yenilecek, özgürlük kazanacak!” sloganları atıldı. Eylem “Yaşasın özgürlük mücadelemiz!” sloganı ile son buldu.

Etiketler : #Bu   #sınavda   #zulüm   #var!   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN