Bir bu eksikti: 'Avrupa İslamı'na ihtiyacımız var

Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Üyesi Yunan asıllı Alman Milletvekili Jorgo Chatzimarkakis, "Avrupa İslamı" oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, "Dilerim Türkiye 'Avrupa İslamı' açısından önemli rol üstlenebilir" dedi.

03-05-2008


Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Üyesi Yunan asıllı Almanyalı Milletvekili Jorgo Chatzimarkakis, "Avrupa İslamı" oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, "Dilerim Türkiye 'Avrupa İslamı' açısından önemli rol üstlenebilir" dedi.

 

Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 11. Avrasya Ekonomik Zirvesi'nin üçüncü gününde gerçekleştirilen oturumda konuşan Chatzimarkakis, Osmanlı'nın hoşgörünün hüküm sürdüğü bir imparatorluk olduğunu ifade ederek, aynı şekilde bir imparatorluk olmasa da AB'de de adil bir sistemin hüküm sürdüğünü söyledi.

 

AB'nin bir imparatorluk haline dönüştüğü yönünde görüşlerin olduğunu dile getiren Chatzimarkakis, "Eğer AB bir imparatorluksa o zaman Türkiye zaten içinde bulunuyor. Yalnızca ekonomik ve ticari açıdan değil standartlar ve değerler için de bu geçerli" dedi.

 

Türkiye'nin bölgesel bir güç olarak barış açısından öneminin giderek arttığını, aynı zamanda önemi giderek artan enerji nakil hatları üzerinde olduğunu belirten Chatzimarkakis, NABUCCO projesinin sadece Türkiye ve AB'den ibaret olmadığını, bütün Avrasya bölgesinin ortak bir projesi olduğunu söyledi.

 

Tek tanrılı 3 dinin dünya üzerinde egemen olduğunu vurgulayan Chatzimarkakis, buna rağmen halen bir mutabakatın sağlanamadığını ve din konusunun siyasetçiler tarafından istismar edildiğinin görüldüğünü söyledi.

 

İslamiyet'in hızla yayılan bir din olduğunu belirten Chatzimarkakis, Almanya'da yaşadığı kentte nüfusun yüzde 25'inin Türk kökenli yurttaşlardan oluştuğunu ve Avrupa'daki en büyük caminin Dusseldorf'ta yapıldığını anlattı. Chatzimarkakis, şöyle devam etti:

"Avrupa'daki Müslümanların ihtiyacı olan şey nedir? Bir "Avrupa İslamı"na ihtiyacımız var. Bu insanlar içindeki yaşadıkları toplumla özdeşleştirilmeli. Ama köklerinden de koparılmamalı. Dünya üzerinde 50-60 ülkede Müslümanlar yaşıyor. İslamiyet'in 50-60 ayrı yorumu var. Neden Avrupalı Müslümanlar kendi inanç şekillerini yorumlayamasınlar."

'AVRUPA İSLAMI' NEDİR?

'Avrupa İslamı' 11 Eylül saldırıları sonrasında, Avrupa ülkelerinin kendi memleketlerindeki Müslümanları asimile etmeleri için ortaya attıkları bir entegrasyon programı.

Yekpare bir biçimi olduğu söylenmese de, Avrupa'nın modern değerlerine kıymet veren liberal bir İslam dini oluşturulmaya çalışılıyor. Fikir babaları, 'Avrupa İslamı'nı, İslam ve modernizmi birleştirmek olarak ifade ediyorlar.

Avrupa, bu şekilde bir İslam oluşturup, Müslümanları zaptü rapt altına alabileceğini düşünüyor.

Şu anda Danimarka ve Norveç gibi kuzey ülkeleri ile Hollanda ve Fransa'da Müslümanlar, devletin kurduğu ve yönlendirdiği organizasyonlara girmeye zorlanıyorlar. Bu organizasyonların sonuncusu ise İtalya'da gerçekleştirildi. Kilise'nin bağımsız olduğu İtalya'da, camiler, devletin kurduğu Camiler Federasyonu'na bağlanmaya zorlandı. Şu anda İtalya'da Müslüman toplulukların yarısı bu federasyona girmiş durumda, diğer yarısının bir kısmı da girmeyi bekliyor. Bazı gruplar ise bu organizasyonu her ne pahasına olursa olsun reddedeceklerini açıkladı. (Dünya Bülteni)

Etiketler : #Bir   #bu   #eksikti:   #'Avrupa   #İslamı'na   #ihtiyacımız   #var   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN