Başörtüsü direnişi şimdi de Kosova'da

Ferizaj’da bulunan Pjeter Bogdani Teknik Lisesi öğrenciisi 15 yaşındaki Arlinde Zeka’nın başörtülü olduğu gerekçesiyle okuldan uzaklaştırması, Kosova’da binlerce kişi tarafından protesto edildi.

10-05-2010


Kosova’da binlerce kişi başörtüsü yasağına karşı geniş katılımlı bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kosova Anayasasının dini inanç ve eğitim hakkı konusunda bir ayrım yapmamasına rağmen 16 yaşındaki Arlinda Zeka’nın Ferizaj’daki okulundan başörtüsü sebebiyle uzaklaştırılması üzerine binlerce Kosovalı başkent Priştine’de durumu protesto etti. Kosova’nın ağırlıklı olarak Müslüman olduğunu belirten protestocular hükümet aleyhine sloganlar atarak yasağın bir an evvel kaldırılmasını istediler. “Ayrımcılığa son!” ve “Başın örtülmesi değil, aklın örtülmesi yasak!” yazılı dövizler taşıdılar. İnternet üzerinden düzenlenen imza kampanyaları ise devam ediyor.

Nisan ayında Ferizaj’da bulunan Pjeter Bogdani Teknik Lisesi, başörtülü olduğu gerekçesi ile 15 yaşındaki Arlinde Zeka’yı okuldan uzaklaştırması ciddi tepki uyandırmış, Kosovalı Müslümanlar duruma bir an evvel son verilmesini isteyen bir bildiri yayımlamışlardı. Okul yönetimi öğrencinin başörtülü bir şekilde okula dönmesine izin vermese de örtülü bir şekilde son sınavlarına girmesine müsade etmek zorunda kalmıştı. Kosova kanunları okullarda başörtüsü kullanımını yasaklamamasına rağmen okul yöneticilerinin aldığı kararlar ile aynı okulda eğitim yılının başlarında da   bu yönde bir uygulama olmuştu.

Başörtüsünden dolayı bir öğrencinin okuldan atılması, ülkedeki tartışmaları yoğunlaştırırken; konuyla ilgili medyadaki tartışmalarda, Kosova gibi nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’de de 1920′lerden beri başörtüsü yasağı uygulandığına ve bunun sadece okullarla sınırlı kalmadığına dikkat çekiliyor.

(Kaynak: Platform Haber)

Etiketler : #Başörtüsü   #direnişi   #şimdi   #de   #Kosova'da   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN