Balyoz'un inmesine yol açan Gölcük belgelerinde neler var?

Askeri Casusluk soruşturması kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan İstihbarat Şube'nin zeminine gizlenmiş halde ele geçirilen 10 çuval belgede Balyoz davasına ilişkin çok sayıda yeni belge ortaya çıkmıştı.

13-02-2011


Askeri Casusluk soruşturması kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan İstihbarat Şube'nin zeminine gizlenmiş halde ele geçirilen 10 çuval belgede Balyoz davasına ilişkin çok sayıda yeni belge ortaya çıkmıştı. İncelemelerin ardından hazırlanan tensip tutanağı 43 klasörle birlikte mahkemeye gönderilmişti. İşte ilk kez Gölcük'te ele geçirilen belgelerden bazıları şöyle:

El yazısı belgeler

■ 'Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo'nun 12 Aralık 2002 tarihinde yazışmalara konu olduğu ve seminer planının 20 Aralık 2002 tarihinde bizzat Süha Tanyeri tarafından Çetin Doğan'a ulaştırıldığı ortaya çıktı.

■ 'Sayın Komu-tan'a arz' başlığını taşıyan belgenin, 1. Ordu Hareket Komutanı Süha Tanyeri tarafından 5-7 Mart'taki seminer toplantısından iki gün önce 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'a sunulduğunu ortaya koyan belge bulundu. Bu belge sanıkların savunmalarının aksine Suga, Sakal, Oraj ve Çarşaf planlarının seminerde görüşüldüğünü ortaya koydu. Planların yanında 'tamamlandı' anlamına gelen 'artı' işareti olması dikkat çekti.

Her sayfada paraf

■ Her sayfada paraf ve parmak izleri tespit edildi. Buna göre belgeleri Balyoz Koordinatörü olarak yer alan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri hazırlayıp Doğan'a sundu.

■ Klasörlerde 'çok gizli' ibareli ''özel direktifler'', ''bilgi notları'', ''plan semineri kapanış konuşması'', ''Balyoz Güvenlik Harekat Planı'', ''Çarşaf Eylem Planı harekat emri'', ''Sakal Eylem Planı harekat emri'', ''olasılığı en yüksek tehlikeli senaryo'', ''görevlendirme tabloları'', ''sivil toplum kuruluşlarına yönelik eylem planları'' gibi konular yer alıyor.

Silah üstüne yemin

■ Emniyetin inceleme raporunda, "Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryocun ilk kez 12 Aralık 2002 tarihinde yazışmalara konu olduğu ve seminer planının 20 Aralık 2002 tarihinde Çetin Doğan'a ulaştırıldığı anlatıldı.

İbrahim Fırtına tarafından yazılıp birliklere gönderilen 'çok gizli' yazıdaysa, 'Sıkıyönetimin onaylanmasını müteakip 1. Ordu Komutanlığı bünyesinde icra edilecek görevlere gereken desteğin verilmesini rica ederim' denildiği görüldü.

■ Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu imzalı başka bir belgede darbe karşıtı paşaları gözaltına alacak personele MP-5 makineli tabanca verildiği, 'gizli' görevli personele yemin ettirilip muhtıranın imzalatıldığı bilgisi yer aldı.

■ Emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü'ye ait 'Görevlendirme' isimli yeni bir belgede ise sivil toplum kuruluşları, cemaatler, Güneydoğu, Aleviler, tarikatlar konusunda subayların görevlendirildiği bu kişilerin toplumu provoke edecek eylemler için çalışma yürüttükleri belirlenmişti.

■ Deniz Kuvveteri'nde darbe karşıtı komutanların Yassıada'ya sürgüne gönderileceği ve bu konuda hazırlanan çalışma raporları da çıkan belgeler arasında yer aldı.

Harp oyunu diyeceğiz


Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk ve ailesine karşı yürütülecek faaliyetlerin dahi belirlendiği belirlendi. Geçtiğimiz günlerde istifa eden Tümgeneral Bertan Nogaylaroğ-lu'nun albay olarak imzasını taşıyan belgeye göre darbe karşıtı olduğu için Asparuk gözaltına alınacaktı. Darbe hazırlıklarının öğrenilmesi halinde ise komutana bunun 'Harp oyunu' olduğunun söylenecekti.

(Kaynak: Bugün)

Etiketler : #Balyoz'un   #inmesine   #yol   #açan   #Gölcük   #belgelerinde   #neler   #var?   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN