AVM'ler 10 binlerce esnafı bitirdi

Son dönemlerde büyük şehirlerde hızla çoğalmaya başlayan AVM'lerin küçük ensafı resmen bitirdiği ortaya çıktı. Şu ana kadar onbinlerce küçük esnaf piyasadan çekildi.

18-04-2011


Türkiye'de son yıllarda hızla artan Alışveriş Merkezleri'nin (AVM) küçük esnafı resmen bitirdiği ortaya çıktı. Rapora göre sadece İstanbul'da 97 AVM yüzünden onbinlerce küçük esnaf iflas etti.

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Sicil Müdürlüğü’nün son 4 yıllık işyeri kapanış rakamlarıyla ilgili rapor, Alışveriş Merkezleri’nin küçük esnafı nasıl yok ettiğini ortaya koydu.

AVM’lerin  yaygınlaştığı  son 5 yılda işyerlerinin kapanış işlemlerini resmi olarak gerçekleştirenlerin sayısı 55 bini aştı. Resmi olmayanlarla birlikte kapanan küçük esnaf sayısının 200 bine yaklaştığı iddia ediliyor.

İSTESOB’un Sicil Müdürlüklerine kapama işlemi yaptıran esnaf sayısı en çok 2007 yılında tavan yaptı. 2008, 2009 ve 2010 yılları ile bu yılın ilk üç ayında resmi kapanan işyeri sayısı 55 bini aştı. Ancak kapama işleminde 80-120 lira arasında ücret söz konusu olduğu için çoğu esnafın resmi bildirimde bulunmadığından kepenk indirdikleri belirtildi.Hatta resmiyete bildirmeden dükkan kapatanların oranının 4-5 misli olduğu, böylece 5 yılda kepenk indirenlerinin sayısının 200 bine ulaştığı öne sürülüyor.

AVM’lerin ve dev marketlerin İstanbul’u işgal ettiği 2007 yılında kapanan işyeri sayısı 21 bini geçti. Bu rakam 2010’da kapanan 7 bin işyerinin üç katı. Dev marketler özellikle bakkalların kepenk indirmesinde etkili oldu. Lokantalar, büfeler. Kafeteryalar, kuruyemişçiler de bakkalları izledi ve böylece mahalle çarşıları yok olmaya başladı

"ÜRKÜTÜCÜ"

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, raporu değerlendirirken “Tek kelimeyle ürkütücü” diye yorumladı.Yılmaz, “Özellikle 2007 yılında İstanbul’un her köşesinde gros marketlerin yaygınlaşmasıyla mahallelerdeki bakkal esnafımız kepenk indirmeye başladı. Ardından bu grafik devam etti. Küçük esnafın dev sermayelerle rekabet edecek gücü kalmadı.Küçük karlarla çalışan esnafın bu giderleri ve zararları telafi etmesi mümkün değil.Özellikle de sokak aralarına kadar giren dev marketlerle rekabet etmesi imkansız gibi.Oysa bu AVM furyasına şehir içinde dur denilmesinin zamanı geldi.Hatta küçük esnafın da korumaya alınması gereği var” dedi.

Avrupa ülkelerinde küçük esnafın korunduğuna dikkati çeken Yılmaz şöyle devam etti:

“Almanya’daki meslekdaşlarımızla görüşüyoruz.Orada en büyük istihdamı esnaf sağladığı için devlet esnafı koruyup kolluyor.Bizde de istihdamın yükü esnafta ama esnaf destek görmüyor.”

2011'DEN BEKLENTİLER

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, 2011’den beklentiler konusunda da kaygılı olduklarını belirterek, ”Kaygılıyız çünkü AVM’ler şehir içinde açılmaya devam ediyor. Bunun korkunç etkisini biz şimdiden yaşıyoruz. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı bir karar bundan sonra AVM’lere şehir içinde izin verilmeyeceği şeklindeydi. Fakat görüyoruz ki son zamanlarda açılan AVM’ler bunun da geçerli olmayacağını gösterdi. Umudumuzu yitirmek üzereyiz” dedi.
 

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #AVM'ler   #10   #binlerce   #esnafı   #bitirdi   
YORUMLAR
  • muhammed   18-04-2011 19:18

    allah rahmet eylesin bizleride ehli beyt mektebinin bereketinden faydalanmayı nasib etsin inş. sağlığında rahmetli imam humeyni r.a küçük esnaftan alışveriş yapmayı sürekli olarak tembihliyordu. o günlerde bu mesaj çok iyi okunamıyordu belki ama şimdi diyeceğimiz ancak şudur: sedek'e el imam (imam doğruyu söylemiştir) başka söyledikleride var ama ümmet nerde? vesselam

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN